Experti dál zkoumají úmrtí herce Hoffmana. A varují před heroinem

Spojené státy čelí epidemickému nárůstu spotřeby heroinu. Američtí experti přišli s varováním jen den po úmrtí herce Philipa Seymoura Hoffmana. Držitel filmového Oscara zemřel v neděli podle všeho na předávkování heroinem. Jeho smrt zasáhla filmový svět i obdivovatele jeho výkonů v divadle a na plátně. Rozpoutala také debatu o americké protidrogové politice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Philip Seymour Hoffman na archivním snímku

Philip Seymour Hoffman na archivním snímku | Zdroj: Reuters

Ještě před pár dny mluvil Philip Seymour Hoffman na filmovém festivalu Sundance o své nejnovější roli ve snímku A Most Wanted Man a o tom, jak se s osaměním filmové postavy nebylo těžké identifikovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucí konzumaci heroinu v USA mluvila tamní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

O pár dnů později 46letý umělec podlehl závislosti na heroinu, policie našla jeho tělo v newyorském bytě s injekční stříkačkou v ruce.

Pro Josepha Harasztiho, lékaře a experta na závislosti, nebyla smutná zpráva překvapením. Philip Symour Hoffman otevřeně mluvil o tom, jak se v mládí potýkal se závislostí. Po více než 20 letech abstinence se do ní propadl znovu, loni na jaře se zapsal do léčení.

Lékaři zkoumají přesné složení a možné příměsi drogy, kterou se talentovaný umělec předávkoval.

Heroin byl poprvé synteticky připraven acetylací morfinu v roce 1874. Avšak teprve roku 1898 uvedla německá firma Bayer na trh tento analog morfinu - diacetylmorfin. Lék se používal především proti kašli a byl označován jako hrdinský preparát (heroic), odtud název heroin. Jeho návykovost byla zjištěna až poté, co si získal celosvětovou popularitu.
Zdroj: Drop In

„Heroin je jednou z nejúčinnějších drog. Dokáže způsobit pocity intenzivní euforie, pro které jsou narkomani schopní udělat cokoli. Jakmile se vytvoří závislost, čeká uživatele celoživotní zápas,“ upozorňuje Joseph Haraszti.

Varování před rostoucí spotřebou

Hoffmanova smrt oživila debatu o užívání heroinu v showbyznysu imezi běžnou populací. Americké úřady varují, že spotřeba drogy v posledních pěti letech prudce narostla.

Se sílící poptávkou prosperuje i nelegální obchod s nebezpečným opiátem, jehož drtivá většina se do USA dostává z Jižní Ameriky a Mexika.

Ve Spojených státech dramaticky roste spotřeba heroinu, varují úřady

Číst článek

Hlavním distribučním uzlem zůstává i dnes New York, který byl domovem zesnulého herce.

Mnozí komentátoři přitom v souvislosti s jeho smrtí vyzývají úřady ke změně přístupu. Mají za to, že politika absolutní prohibice nepřináší efekt a závislé vyhání do rukou pouličních obchodníků a zvyšuje riziko jejich úmrtí.

drogy, narkoman, jehla | Foto: Free Stock Photos

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme