Ukrajinský parlament zatím cestu z krize nenašel, k jednání se vrátí ráno

V Kyjevě dnes začalo zasedání parlamentu, na němž chtěli opoziční poslanci prosadit návrat k ústavnímu pořádku z dob „oranžové revoluce“ před deseti lety. Reforma základního zákona by omezila pravomoci prezidenta Viktora Janukovyče a odpovědnost za složení vlády by přenesla na parlament. Jednání však bylo kvůli neshodám přerušeno do středečního rána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyjev, ukrajinský parlament. Druhý zprava opoziční předák Vitalij Kličko

Kyjev, ukrajinský parlament. Druhý zprava opoziční předák Vitalij Kličko | Zdroj: ČTK

Opozice podle agentury Interfax varovala prezidenta, aby nebránil ústavním změnám, jinak se situace v zemi ještě více vyostří.

Opozice navrhla ihned schválit ústavní změny v prvním čtení. Poslanci opozičního bloku tvrdí, že pro prosazení ústavní reformy získali už potřebnou většinu 226 ze 450 hlasů. Poslanci vládní Strany regionů takový postup ale odmítli a diskusi o novém znění ústavy chtějí svěřit komisi expertů. Někteří doporučují referendum.

Vůdci opozice a vládní poslanci se před dnešní parlamentní schůzí nedokázali shodnout ani na programu jednání. Šéf parlamentu Volodymyr Rybak proto schůzi přerušil do doby, než bude o programu jasno. Poslanci by se měli znovu sejít ve středu ráno.

Zchlazení horečky

Jeden z lídrů opozice Vitalij Kličko dnes znovu osobně jednal s prezidentem Janukovyčem a snažil se ho prý přesvědčit, že jen reforma ústavy „může zchladit horečku ve společnosti“.

„Teplota ve společnosti stoupá a já jsem řekl prezidentovi, že musí urychleně přijmout rozhodnutí. Prezident to ale nechce udělat, čímž dále vyostřuje situaci,“ prohlásil podle tiskových agentur šéf opoziční strany UDAR a světoznámý boxerský šampion.

„Svým jednáním provokuje lidi k radikálním činům a demokratický svět k sankcím, o nichž už se dlouho mluví,“ dodal Kličko na adresu prezidenta.

Podobně se vyjádřil i další opoziční předák, nacionalista Oleh Ťahnybok. Uvedl, že nevidí žádnou perspektivu jednání se současným vedením země. „Řeknu to jasně, pokud budou ignorovat ulici, znamená to, že na to ulice zareaguje,“ varoval vládu před novými nepokoji.

Nepřehledná situace

Očekávalo se, že Janukovyč bude na dnešní parlamentní schůzi informovat o osobě nového premiéra. Po demisi dosavadního předsedy ukrajinské vlády Mykoly Azarova vynucené opozicí prezident minulý týden dočasně svěřil řízení kabinetu vicepremiérovi Serhiji Arbuzovovi.

Tohoto politika, který patří ke stoupencům Strany regionů, by mohl Janukovyč ve funkci potvrdit. Dalšími kandidáty jsou podle médií miliardář a někdejší ministr Petro Porošenko, který sympatizuje s opozicí, či vicepremiér Jurij Bojko.

Situace v ukrajinském parlamentu je nepřehledná, protože vyjednávači vládního i opozičního tábora podle ukrajinských komentátorů horečně verbují přeběhlíky.

Strana regionů měla dosud v jednokomorové sněmovně poměrně pohodlnou většinu, mimo jiné i díky podpoře komunistů a nezařazených poslanců. Objevují se však zprávy, že zhruba 50 jejích poslanců by v klíčových hlasováních mohlo přejít na stranu opozice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme