Dědictví 2: Je to výpravná operetní podívaná, shodují se Sedláček a Polívka

Dědictví po Věře Chytilové převzal Robert Sedláček. Film s názvem Dědictví aneb Kurvaseneříká vstupuje do kin právě dnes. Sedláček režíroval, scénář napsal Bolek Polívka, který také hraje hlavní roli. Oba ale říkají, že jde o společné dílo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bolek Polívka ve filmu Dědictví aneb Kurvaseneříká

Bolek Polívka ve filmu Dědictví aneb Kurvaseneříká | Foto: Space Films

Robert Sedláček do filmu vstoupil asi dva roky před samotným natáčením.

V té době měl Bolek Polívka hotovou hrubou verzi scénáře. Od toho okamžiku pracovali spolu.

„Tady se střetly dvě výrazné autorské osobnosti a neumím říct, kdo z toho vyskakuje, jestli Bolek, nebo já. Je to zajímavá životní zkušenost, pro takové výrazné tvrdohlavé mezky sladit svoje představy do jedné,“ říká režisér.

Podle Bolka Polívky není možné přesně určit, kdo měl při práci jakou roli. „Pořád máme problém s tím, kdo je scénárista a autor, a kdo je ten, kdo to vypráví, ten režisér. Pořád máme problém s tím, kdo je ten, kdo za ten film může. Já mám nejradši, že za to můžeme oba – Věra a já, já a Robert Sedláček. Je to náš film. Ze Zlína a z Vizovic,“ myslí si herec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o novém filmu Dědictví aneb Kurvaseneříká připravili Tomáš Pilát a Jan Herget

Režisér byl s natočeným materiálem spokojený. Jak sám podotýká, jinak to ani není možné.

„S tím, co přinesete z placu, už nic neuděláte. Já nemůžu přeanimovat některé scény. Rozhoduje to, co přinesete, nejsou žádné zázračné střihové zásahy. Všechny scény byly natočené tak, jak jsem je připravoval, ale ďábel je v detailu. To je to, co se děje uvnitř té scény. Jinak jsme natočili výpravnou operetní podívanou.“

Při psaní scénáře vycházeli autoři ze skutečných událostí a historek z jejich bezprostředního okolí. „Historky se staly hlavně mně a ten krutý osud se týká hlavně mě,“ zdůrazňuje Bolek Polívka.

Většina lidí dobře zná film Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntag z roku 1992. Scénář tehdy napsala Chytilová společně právě s Bolkem Polívkou. Mluvili s ní autoři, než se pustili do druhého Dědictví?

„Já jsem ji zrovna nezastihl v nějaké světlé chvilce, takže ne. A je to asi dobře. Stačí, že mě rozhodil Polívka, ještě aby mě rozhodila Chytilová,“ směje se Sedláček. „Věra říkala, že jsem potvora, že to nechávám režírovat někoho jiného. A má pravdu,“ dodává Polívka.

Ve filmu Dědictví aneb Kurvaseneříká hrají vedle Bolka Polívky například Arnošt Goldflam, Anna Polívková, Dagmar Havlová, Ivana Chýlková nebo Karel Heřmánek. Snímek vstupuje do kin ve čtvrtek 6. února.

Tomáš Pilát, Jan Herget, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme