Souběh funkcí může být do budoucna protizákonný. Sobotka zvažuje varianty

Pracovat jako poslanec a zároveň hejtman do budoucna možná nepůjde. Premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka uvažuje o tom, že by podmínky zdvojování funkcí vyřešil zákon. Mohl by dvě práce najednou přímo zakázat nebo by politik dostával plat jen za jednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

Hejtmanem a zároveň poslancem je například sociální demokrat Josef Novotný. Stejně jako další tři jeho spolustraníci se má podle usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD do dubna rozhodnout, na jakou funkci rezignuje.

Už teď ale Novotný naznačuje, že by si mohl jak post karlovarského hejtmana, tak místo poslance držet dál. Nejde totiž o nařízení, ale o doporučení: „Jako matematik můžu říct, že když se má něco rozhodovat, tak jsou možnosti buď vpravo, vlevo neboli plus a minus, a nula. To je taky rozhodnutí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Souběh funkcí může být v budoucnu protizákonný. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Veronika Hlaváčová

Šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka uznává, že nemá na své spolustraníky páky. Souběh funkcí by tak mohl přímo zakázat zákon. Druhou variantou je to, že by legislativa politikovi povolila jen jeden plat.

„Stanovit, že veřejný funkcionář, který má více placených funkcí z veřejných rozpočtů, může pobírat pouze jeden plat. To si myslím, že by se v každém případě zákonem do budoucna vyřešit mělo,“ míní Sobotka.

Opoziční komunisté nejsou proti. Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika by mohl ale návrh narazit na Ústavu.

Poslanci a zároveň hejtmani z ČSSD
- Michal Hašek - Jihomoravský kraj
- Jiří Běhounek - Kraj Vysočina
- Josef Novotný - Karlovarský kraj
- Jiří Zimola: Jihočeský kraj
- odstoupil: Milan Chovanec - Plzeňský kraj

„Tam bude problém, protože meze volitelnosti jsou u volebního práva dány Ústavou. Ať už aktivního nebo pasivního,“ říká.

TOP 09 si zákaz zdvojování funkcí nedovede představit. Šéf poslanců strany Miroslav Kalousek tvrdí, že jde o svědomí každého politika:

„Podle zdravého selského rozumu je jasné, že není možné odpovědně vykonávat obě dvě funkce najednou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O souběhu funkcí mluvil také politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín

Třeba na Slovensku se souběh funkcí řeší takzvaným klouzavým mandátem. Pokud se stane poslanec třeba ministrem, o poslanecký mandát dočasně přijde.

Politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín by za vhodné považoval, aby by samotné politické strany přijaly takové normy během primárních voleb, které by souběhu funkcí bránily.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme