Se srdeční vadou se narodí 600 až 700 dětí ročně, pomáhá jim sdružení Dětské srdíčko

Sdružení Dětské srdíčko má v databázi 130 malých pacientů, kteří se narodili se srdeční vadou. Díky kontaktům si mohou rodiče vyměňovat zkušenosti a sdružení také finančně přispívá dětským kardiologům na nové přístroje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srdce (ilustrační foto)

Srdce (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Strach, úzkost nebo bezmoc cítí rodiče, kterým lékaři řeknou, že jejich dítě bude mít srdeční vadu. Sázavské sdružení Dětské srdíčko jim pomáhá se s novými informacemi vyrovnat.

„Když se narodí dítě s vrozenou srdeční vadou, tak je to pro rodiče a okolí dítěte šok. Rodiče jsou překvapení, nevědí, co se děje. Když mají možnost setkat se s jinými rodiči, kteří měli podobný osud, tak pocit rodičů je, že v tom nejsou sami,“ konstatuje dětský kardiolog z Kutné Hory Bohuslav Procházká, který se sdružením Dětské srdíčko spolupracuje řadu let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sdružení Dětské srdíčko natáčela Věra Hájková

Smysl podle něj má jak spojení rodin, tak podpora lékařů. Také v jeho ordinaci je od prosince díky sdružení nový přístroj.

„Je to speciální pás na vyšetřování EKG. To znamená, že děti si nemusejí jednotlivé svody nandávat, což jim někdy nedělá dobře. Je to vlastně jednodušší systém,“ vysvětluje Procházka.

Dětské srdíčko založila v Sázavě rodina Tupých. Narodila se jim dcera s těžkou srdeční vadou. Kačka, jak jí všichni říkali, pomáhala ve sdružení, vymyslela název i logo a sama prodejem placek se srdcem vydělala 5 tisíc korun. Před svými 18. narozeninami ale zemřela.

„Měla jednu z nejtěžších srdečních vad. Z toho důvodu jsme se snažili pomoci ostatním, ale i nějakým způsobem sami sobě. Říkali jsme si, běží to nějak, tak by nebylo špatné pokračovat,“ říká Radek Tupý.

Lidé sdružení podporují

Každý rok se u nás narodí se srdeční vadou 600 až 700 dětí, i proto Radek Tupý vidí ve své práci smysl.

„Jednodušší vady mohou dovolovat život celkem normální. Složitější, jako měla dcera, byla kombinovaná vada, že měla zmenšené srdce a tak dále. Tam už to má důsledek na ostatní orgány. Výsledkem může být i to, co měla dcera, že skončí na vozíku, s kyslíkem, protože nemůže dýchat,“ vysvětluje Tupý.

Sdružení pomohlo také Motolské nemocnici. Za darované peníze mohli koupit dva přístroje. Dětskému srdíčku dávají lidé peníze, ale také dary, které se dají vydražit.

Například na květinovém plese v Sázavě se prodaly květinové klobouky a výtěžek byl téměř deset tisíc korun. Netradičním dárkem pak bylo od místního skláře obří skleněné srdce. „Za skleněné srdíčko jsme vybrali šest a půl tisíce, to bylo pro mě dojímavé,“ vzpomíná Tupý.

Radek Tupý chce se svou ženou dál pomáhat. Ví, že Kačka by si přála, aby Dětské srdíčko dál žilo.

Věra Hájková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme