Dvořákova Rusalka zahájí další cyklus přímých přenosů z Metropolitní opery

Odhodlání Rusalky je inspirující, říká o své životní roli americká sopranistka Renée Flemingová. Poprvé zpívala v opeře Antonína Dvořáka v roce 1990, dnes je nejslavnější současnou protagonistkou Rusalky. Její výkon i s pověstným bezchybným ř v árii O měsíčku si dnes vychutnají návštěvníci 27 českých kin. V nich a také na pražském náměstí Republiky totiž poběží přímý přenos z představení Rusalky v newyorské Metropolitní opeře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renée Fleming jako Rusalka

Renée Fleming jako Rusalka | Foto: Metropolitní opera v New Yorku

„K české hudbě mě přivedla maminka a už jako malá jsem se naučila zpívat Rusalčinu árii v češtině,“ řekla při příležitosti jednoho ze svých vystoupení v Česku Renée Flemingová Českému rozhlasu.

„A pak, na začátku své pěvecké kariéry, kdy řada umělců odmítala zpívat opery v originálním znění – to bylo asi tak před 25 lety – jsem árii Měsíčku na nebi hlubokém měla odvahu zpívat v češtině,“ vzpomínala.

S přímými přenosy začala takzvaná MET před šesti lety a teď je vysílá do 1500 kin po celém světě, vůbec poprvé ale tento cyklus zahájí opera českého skladatele.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přenosu Rusalky z Metropolitní opery v New Yorku informovala redaktorka Zuzana Vlčková

Jak bude večer vypadat? „Vidíte tu operu snímanou asi deseti kamerami. Vidíte detailní záběry pěvců, vidíte i ty nedokonalosti, na které si musejí dávat pozor,“ popisuje Radka Ondráčková z Aerofilms a dodává:

„Ale zároveň je to exkurze do operního domu, protože v přestávkách se podíváme do zákulisí, vidíme, co se děje za oponou, jak se přestavují kulisy, jak se zametá jeviště. Můžeme si poslechnout i živé rozhovory s protagonisty představení, s dirigentem.“

Každou sezonu navštíví v Česku přímé přenosy z Metropolitní opery 30 až 40 tisíc diváků.

Zuzana Vlčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme