Ostrava si připomíná výročí rekordních mrazů. Před 85 lety ji zcela ochromily

Skutečná a mrazivá zima je u nás letos těžko představitelná. Přesto si právě dnes Ostrava připomíná výročí rekordních mrazů, které před 85 lety zastavily život v celém městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovinsko je pod ledem. Nejhorší situace je ve městě Postojná

Slovinsko je pod ledem. Nejhorší situace je ve městě Postojná | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Přesně 12. února před 85 lety praskaly koleje a celé vlaky, venku zmrzlo úplně všechno včetně teploměrů a na příjemnějších minus 35 stupňů se oteplilo až za několik dnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dosud rekordních mrazech z roku 1929 mluvil reportér Tomáš Knitl

Reportér nejdříve zkouší dát, tak jako jeho babička, mezi okna na parapet čerstvé mléko. Tam prý bývá v zimě ideální teplota. I když tuší, jak to dopadne, nejdříve se vrátí o 85 let zpátky.

Stačí jenom titulky tisku z 12.února 1929: Sibiřské mrazy na Těšínsku. Nehoda na těžní jámě v Orlové. Vítr ostře vane ze severu.

Zatím nepřekonané mrazy

S ředitelkou ostravského městského archívu Blaženou Přibylovou listujeme Poledním ostravským deníkem za 20 haléřů. Rtuť zamrzla a fungovaly jen lihové teploměry. Ukazovaly neskutečná čísla.

„Takže tím pádem bylo zaznamenáno minus 42 stupně Celsia v Oldřichovicích ve vodárně,“ připomněla archivářka.

Zkolabovaly dvě třetiny telefonní sítě směrem na město Orlová.

„Místo šesti linek telefonických fungují pouze dvě. A kdo potřebuje z Orlové mluvit s Ostravou, docílí toho pouze pilným rozhovorem,“ čte dál.

Na železnici už zřízenci odmítali počítat zpoždění vlaků. Vlastně to ani neměl kdo dělat.

„Více než 20 procent lidí není schopno služby jednak pro onemocnění chřipkou, jednak pro omrzliny. Takto nelze doufati, že doprava se rychle zlepší,“ cituje z novin Blažena Přibylová.

A rozvoz zastavily i mlékárny, protože bílý kámen nikdo nechtěl.

Reportér naopak bere svůj litr polotučného mléka z okna a v únoru 2014 ho musí zachránit lednice. Milovníci mrazů a vánic by ale neměli ztrácet naději. Pořád ještě nepouštíme klimatizaci.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme