Policisté zasahovali v pražském zlatnictví, razie může souviset s uplácením exposlanců

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu provedl razii ve zlatnictví v Pařížské ulici. Zprávu přinesl server Aktuálně.cz, podle kterého by se mohla týkat kauzy někdejší šéfky vládního kabinetu Jany Nagyové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížská ulice, Praha 1

Pařížská ulice, Praha 1 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ve zlatnictví v Pařížské ulici souvisí podle serveru Aktuálně.cz s kauzou údajného uplácení tří bývalých zákonodárců.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták ale nechtěl tuto informaci komentovat.

„Prováděli jsme standardní úkony trestního řízení, které dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ řekl Hanták. Olomoucké Vrchní státní zastupitelství má na starosti právě případ kolem Jany Nagyové. Zatím ale není jasné, proč policisté razii provedli.

Kauza Jany Nagyové

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatkli v průběhu 12.–14. června loňského roku postupně devět lidí ze státní správy a politiky.

Šlo o Janu Nagyovou, ředitelku kabinetu premiéra, Milana Kovandu, náčelníka Vojenského zpravodajství, jeho předchůdce Ondreje Páleníka, pracovníka rozvědky Jana Pohůnka, bývalé poslance ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu a také bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka a vedoucího Úřadu vlády ČR Lubomíra Poula.

Celá kauza má tři hlavní linie. Zaprvé jde o podplácení tří bývalých zákonodárců z ODS, z nějž byla obviněna Jana Nagyová. Fuksa, Tluchoř a Šnajdr se měli vzdát poslaneckého mandátu výměnou za posty v orgánech státních firem.

Druhou linií je sledování manželky Petra Nečase Vojenským zpravodajstvím na pokyn Jany Nagyové, která za to čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Policisté se také v rámci kauzy zajímali o lobbisty Romana Janouška a Iva Rittiga a jejich napojení na státní podniky.

Klára Bílá, Tomáš Bystrý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme