Náměstek hejtmana Jaroslav Borka se vzdal krajské funkce, bude jen poslancem

První náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jaroslav Borka z KSČM odchází do Poslanecké sněmovny. Na čtvrtečním jednání zastupitelstva se vzdal své krajské funkce. Od března ho nahradí komunistka Eva Valjentová. Jaroslav Borka svůj odchod odůvodnil tím, že by ho vykonávání dvou funkcí najednou unavovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Borka za KSČM

Jaroslav Borka za KSČM | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Jaroslav Borka měl na starosti ekonomiku a vnitřní záležitosti. Byl také členem výboru regionální rady soudržnosti Severozápad. Zvolení do funkce bylo pro něj hodně překvapující.

„Dostal jsem se do velmi složité situace, protože u Karlovarského kraje vykonávám funkci náměstka a teď je přede mnou funkce poslance a musím se mezi nimi rozhodnout,“ říkal po volbách.

Po třech měsících se rozhodl. Zůstane poslancem a krajské funkce se vzdá. Odchod odůvodnil tím, že po 25 letech v politice chtěl dát přednost jedné z funkcí a netrvat na obou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak karlovarští politici řeší souběh funkcí, zjišťovala reportérka Andrea Strohmaierová

„Nechám to pro ty mladší, aby to zvládli. Pokud to zvládnou, tak budiž. Tím narážím samozřejmě na pana hejtmana, protože on je o něco mladší,“ podotýká.

„Věřím, že pan Borka si v Poslanecké sněmovně odpočine,“ reagoval na tato slova hejtman Josef Novotný z ČSSD, který kromě funkce hejtmana vykonává i funkci poslance a o tom, že by se jedná z funkcí vzdal, zatím neuvažuje.

Podle něj je to výhoda, může prý alespoň problémy kraje snadněji přednést ve sněmovně. Připomněl, že díky tomu se povedlo zařadit dostavbu R6 do priorit vlády a konečně se tak mohou začít řešit výkupy pozemků a další věci, které s tím souvisí.

Hejtman chce stejná pravidla pro všechny

Novotný také zopakoval, že čtveřice hejtmanů a poslanců za ČSSD, kteří vykonávají dva posty najednou, předloží návrh zákona, který by tento souběh řešil. Požadavek na to, aby si jen oni čtyři vybrali jednu z funkcí, je podle něj diskriminací.

„Například senátor Kubera z ODS dělá primátora Teplic. Spousta senátorů je současně ministry, ministři jsou poslanci. Já jsem ochoten vzdát se jednoho platu, o ten mi nejde. Ale musí to platit pro všechny,“ tvrdí Novotný.

Jaroslava Borku vystřídá Eva Valjentová z KSČM. Ta už v minulém volebním období ve vedení kraje pracovala. Byla radní pro kulturu a cestovní ruch. Když z funkce odcházela, kritizovala to, že KSČM měla v koalici jen vedlejší roli. Teď by to chtěla změnit.

„Byla bych ráda, abychom se prosazovali výrazněji, aby o nás bylo daleko víc slyšet a abychom skutečně působili jako vítězové voleb. Aspoň v některých okamžicích,“ říká.

Eva Valjnetová se chce opět zabývat rekonstrukcí Císařských lázní. Karlovarský kraj, který se zavázal je opravit, nemůže sehnat dostatek peněz. I když ministerstvo kultury podporu několikrát slíbilo, častou výměnou šéfů resortu slib vyprchal. Nová náměstkyně hejtmana bude proto hledat i jiné financování projektu.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme