Severokorejci slaví jeden z největších svátků, výročí narození zesnulého Kim Čong-ila

V Severní Koreji dnes slaví 72. výročí narození zesnulého vůdce Kim Čong-ila. Jeho syn a současný vůdce KLDR Kim Čong-un během dne navštívil mauzoleum, kde je uchováno tělo jeho otce. V sousední Jižní Koreji dnes naopak desítky lidí proti dynastii Kimů protestovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejští vojáci před portrétem Kim Čong-ila

Severokorejští vojáci před portrétem Kim Čong-ila | Zdroj: ČTK

Tisíce Severokorejců se přišly poklonit soše zesnulého vůdce Kim Čong-ila a položit před pomník květiny. 16. únor 1942 je v KLDR považován za den, kdy se Kim Čong-il narodil, a oslavován jako státní svátek.

Podle západních historiků ale bývalý severokorejský vůdce přišel na svět o rok dřív. Stejně jako je nejasné datum jeho narození, spekuluje se i o datu, místě a příčině smrti.

Proti dynastii Kimů dnes protestovaly desítky lidí v sousední Jižní Koreji. Ochránci lidských práv, pravicoví politici a veřejnost v centru Soulu požadovala konec tyranie Kim Čong-una a propuštění Severokorejci vězněného Američana Kenetta Bae.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme