Skotsko nepřevezme svou část britského dluhu, pokud by s nezávislostí přišlo o libru

Ze zastrašování skotských voličů před referendem o nezávislosti obvinil londýnskou vládu první skotský ministr Alex Salmond. Pohrozil, že by nezávislé Skotsko nepřevzalo část britského státního dluhu, pokud by si nesmělo ponechat libru. Právě to je podle britského ministra financí prakticky jisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První skotský ministr Alex Salmond (vlevo) a britský premiér David Cameron podepisují dohodu o referendu o nezávislosti Skotska.

První skotský ministr Alex Salmond (vlevo) a britský premiér David Cameron podepisují dohodu o referendu o nezávislosti Skotska. | Zdroj: Reuters

„Navzdory destruktivní kampani a rétorice westminsterského establishmentu chce skotská vláda zůstat pozitivní a konstruktivní," prohlásil v proslovu v Aberdeenu Alex Salmond.

První skotský ministr (tedy šéf skotské vlády) se v posledních hodinách ocitl v hluboké defenzivě po výrocích britského ministra financí Osbornea a předsedy Evropské komise Barrosa.

Ti zpochybnili, že by si nezávislé Skotsko mohlo coby měnu ponechat libru šterlinků, respektive by mohlo vstoupit hladce do Evropské unie.

Salmond ale přešel do protiútoku, když prohlásil, že by Skotsko po případném osamostatnění nemuselo převzít část britského státního dluhu.

První skotský ministr navíc tvrdí, že vznik samostatné skotské měny by přišel draho i zbytek Spojeného království. Salmond částku odhaduje v přepočtu na 15 miliard korun.

Skotsko | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme