Úštěk přišel o čtvrtinu ročního rozpočtu a musí výrazně omezit investice

V Úštěku na Litoměřicku budou šetřit. Město totiž musí vrátit 9,5 milionu korun, které dostalo na opravu městského hradu ze 14. století. Podle auditorů pochybilo v tom, že omezilo počet uchazečů o náročnou zakázku. Radnice ale nesouhlasí a chce se soudit. Přesto musí počítat se škrty - třeba při opravě místního zdravotního střediska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré domy na náměstí v Úštěku

Staré domy na náměstí v Úštěku | Foto: Wikimedia Commons, Licence Public Domain, volné dílo, Karelj

„Celá nová střecha, opravovaly se klenby a staticky se celý hrad zajišťoval. Teď je zakonzervovaný proti chátrání. Neteče sem, jsou tu okna, holubi sem nelítají. Takže můžeme pomalu uvažovat, co dál,“ říká starosta Úštěku Pavel Kundrát zvolený za Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst.

Středověkému městskému hradu tak konečně přestala hrozit demolice. Hrad je natolik výjimečný, že na jeho opravu získalo město dotace z takzvaných Norských fondů.

„Takovouto památku nemůže opravovat hned tak někdo. Máme radost, že v Úštěku je několik firem, které to zvládnou. Okna, krovy i zednické práce umí v téže technologii, která se používala před těmi x lety,“ tvrdí starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč má Úštěk nižší rozpočet, zjišťovala reportérka Iva Zítková

Kvůli památkovému ústavu stavební dělníci museli postupovat přesně podle historických plánů a tehdejších postupů. Tedy bez jediného hřebíku. Město tak podle tajemnice Vladislavy Šarkediové začalo hledat firmy, které by to mohly zvládnout.

„Protože nebyly zkušenosti se zpracováváním Norských fondů, najali jsme si profesionála. Firmu, která zpracovávala veškerou dokumentaci ohledně výběrového řízení,“ vysvětluje.

Spokojeni s pracemi na hradě byli jak Norové, kteří opravy financovali, tak památkáři. Že bude muset město část dotace vrátit a dokonce zaplatit milionovou pokutu, bylo proto překvapující.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ale město pochybilo, když omezilo počet firem ve výběrovém řízení. Podle ÚOHS tak mohlo ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Vedení města tvrdí, že postupovalo podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a podle pravidel, která tehdy platila.

Peníze budou chybět

Přesto teď přijdou o devět a půl milionu korun. A ty lidem z Úštěka budou chybět. „Toho by se tady dalo tolik opravovat. Podívejte se na ty chodníky, díry jsou tam všude,“ stěžuje si paní Lenka, která v Úštěku žije.

Že budou peníze chybět, potvrzuje i vedoucí finančního odboru Šárka Patková. Město mělo totiž v plánu opravit i zdravotní středisko.

„Každopádně ta akce nebude tak rozsáhlá, jak bylo původně plánováno, protože financí je nedostatek,“ konstatuje.

Devět a půl milionu, o které město přijde, tvoří 20 až 25 procent celkového rozpočtu. Vedení města věří, že nepochybilo, a podalo proti rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství v Brně žalobu. Peníze na nejdůležitější investice si teď ale bude muset půjčit.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme