Pneumokokem se loni v Praze nakazilo 43 lidí, jedenáct z nich zemřelo

V loňském roce se v Praze nakazilo pneumokokem 43 lidí. Z toho jedenáct nákaze podlehlo. Byli to povětšinou lidé starší 65 let. Statisticky nákaz nepřibývá, i přesto není vhodné pneumokoková onemocnění podceňovat. Jejich závažnost netkví v počtu nemocných, ale v působení tohoto onemocnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Existuje víc než 90 typů pneumokokových bakterií. Epidemioložka doktorka Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice vysvětluje, že nebezpečná jsou především invazivní pneumokoková onemocnění.

„Pneumokoky jsou onemocnění, která se nevyskytují epidemicky, vyskytují se jednotlivě. Takže pokud dojde k závažnému invazivnímu onemocnění, to znamená otrava krve nebo zánět mozkových blan, jsou tam následky velké a smrtnost je vysoká,“ říká Jágrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pneumokokem se loni v Praze nakazilo 43 lidí. Podrobnosti zjišťovala Veronika Štefanová

Pneumokok se šíří nejčastěji kapénkovým způsobem. Jak potvrzuje i primář infekčního oddělení Ústřední vojenské nemocnice Petr Smejkal, pneumokok nejčastěji napadá osoby starší starších 60 let nebo osoby s imunitním deficitem.

„Chybí slezina, nebo lidé se srdeční chorobou bronchopulmonální, kteří mají postižení plic, nebo astmatici. Takže u lidí, kteří mají nějak postižené plíce, mají problém s imunitou, mají nádor, lymfon, jsou po transplantaci nebo mají jiný imunodeficit, například HIV, je to ve velkém procentu případů fatální záležitost,“ upřesňuje Smejkal.

Lékaři doporučují, aby pneumokokovým onemocněním věnovali pozornost zvláště rizikové skupiny lidí. Kromě starších osob jsou ohroženou skupinou děti do pěti let.

„Těch typů je několik desítek. My jsme schopni chránit dítě před těmi nejinvazivnějšími. Vždy je to otázka komunikace s lékařem, který doporučí vhodný typ očkovací látky,“ říká dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Hrozbou do budoucna je nadužívání antibiotik

Pneumokok dnes zatím není hrozbou, může si jí ale do budoucna stát. Zvláště ve chvíli, kdy bude plně odolný vůči antibiotické léčbě.

„Citlivost pneumokoků na antibiotika a vůbec citlivost bakterií na antibiotika se snižuje. Právě rezistence pneumokoků na penicilin a ta základní antibiotika se bude zhoršovat,“ podotýká lékař Petr Smejkal.

Na nebezpečí nadužívání antibiotik upozorňuje i doktorka a poradkyně na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

„My jsme tím selektivním zabíjením některých mikroorganismů vybudovali spíše nerovnováhu a není to jenom očkováním, ale také nadměrným podáváním antibiotik, a to nejenom lidem, například cestou zvířat. Jsou to terapie v konvenčních chovech, jednu dobu se dokonce antibiotika podávala, aby zvířata více přibírala,“ připomíná Slimáková.

Jedinci, kteří nepatří do rizikové skupiny, zvyšují odolnost vůči nákaze pneumokokem i tím, že si zdravým životním stylem vybudují silný imunitní systém.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme