Zpravodaj ČRo v Kyjevě: Centrum města je v plamenech, situace je kritická

Ukrajinská policie bojuje v centru Kyjeva s protivládními demonstranty a snaží se dobýt náměstí Nezávislosti. Demonstranti brání poslední barikády. Při násilnostech zemřelo už nejméně 18 lidí. Přes tři stovky lidí byly zraněny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střety protivládních demonstrantů s jednotkami Berkut v Kyjevě

Střety protivládních demonstrantů s jednotkami Berkut v Kyjevě | Zdroj: ČTK

Náměstí zachvátily plameny z dělobuchů a raket, které protestující střílí proti policistům. Strážníci reagují slzným plynem a vodními děly.

„Situace je mimořádně kritická,“ hlásí z centrálního kyjevského náměstí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín: „Celé centrum Kyjeva, náměstí Nezávislosti, je v plamenech, valí se odtud hustý černý dým."

Po obvodu náměstí Nezávislosti se rozmístili policejní ostřelovači. Podle zpravodaje Českého rozhlasu postřelili jednoho z mluvčích opozice, který právě stál na tribuně. Se speciálními policejními jednotkami Berkut bojují na Euromajdanu tisíce lidí.

"Ten boj mezi jednotkami Berkut a demonstranty se odehrává asi 50 metrů ode mě, za Domem odborových svazů. Nevíme vůbec, jakým způsobem to dopadne, protože je to mimořádně nepřehledné."

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Kyjevě večer z místa přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín. Svůj pohled pak přidal komentátor ČRo Libor Dvořák

Situace se mění každou vteřinou. Hoří už i pravé křídlo budovy odborových svazů. Na místo dorazili hasiči a snaží se s ohněm bojovat.

„Z Majdanu se neustále ozývá střelba, výbuchy, dělobuchy – většinou jde o zvukové granáty, nikoliv o ostrou střelbu. Ale já jsem sám viděl, jak kolem mě odnášeli na nosítkách lidi, někteří byli možná mrtví, někteří v bezvědomí, silně zranění, zakrvácení. Byl to velmi nepříjemný pohled a ta situace je zřejmě přelomová,“ říká z místa náš zpravodaj.

V metropoli je řada skupin, které jsou velmi radikální, především ze západní Ukrajiny. Zdá se, že opozice dnes absolutně nemá situaci pod kontrolou. Její představitelé večer zahájili jednání s prezidentem Janukovyčem.

OBRAZEM: V Kyjevě bojují demonstranti s policií, hoří auta i stany

Číst článek

„To, co se dnes v Kyjevě děje, už přesáhlo veškeré možné meze a situace už je snad za hranou občanské války,“ poznamenává zpravodaj ČRo. Neustále podle něj také přicházejí různé poplašné zprávy o tom, že do Kyjeva vyrazily tanky, že zasáhne armáda a bude vyhlášen výjimečný stav.

Protestující vyzývali své příznivce, aby dorazili do centra a přišli je podpořit. Doprava po městě byla ale značně ztížena, protože v Kyjevě uzavřeli všechny stanice metra. Vláda navíc oznámila, že od půlnoci bude omezena rovněž i doprava do centra ukrajinské metropole, aby se "zabránilo dalším obětem a vyhrocení násilí".

Evropská unie chce po ukrajinské vládě ukončení politické krize v zemi

Číst článek

Situace v ukrajinské metropoli se vyhrotila poté, co účastníci bouřlivého protestu se pokusili proniknout do sídla parlamentu a vyplenili hlavní štáb vládní Strany regionů.

Úřady varovaly, že pokud se situace v ulicích neuklidní, policie zasáhne. Ukrajinské bezpečnostní složky daly opozici ultimátum do 17. hodiny našeho času. Pohrozily, že po vypršení této lhůty ‚zjednají pořádek podle zákona‘.

Demonstranti v Kyjevě coby munici používají dlažební kostky, kamení a zápalné lahve | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Martin Dorazín, ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme