Nedostatek elektřiny na Šluknovsku má vyřešit nové vedení vysokého napětí

Při bouřce nebo silném větru vypadává obyvatelům Šluknovského výběžku elektřina. Padesát let staré vedení vysokého napětí totiž dosluhuje. Společnost ČEZ proto plánuje postavit nové. Stožáry mají vést přes Lužické hory. To se ale nelíbí lidem z obcí na Novoborsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožár vysokého napětí (ilustrační foto)

Stožár vysokého napětí (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Tady byl silný vítr. Jak je vítr, tak od nemocnice, od rybníku, tenhle celý vršek je po tmě. Vypadává elektřina. Je to většinou večer," popisuje situaci s elektřinou ve Šluknovském výběžku Věra Mihalíková z Varnsdorfu.

Problémy s elektřinou při bouřce, silném větru nebo sněhové kalamitě potvrzuje i František Koděra z Dolního Podluží:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na řešení nedostatku elektřiny na Šluknovsku se zaměřil Tomáš Mařas

„To je špatné. Za ten rok tak třikrát, čtyřikrát to vypadlo, když byla bouřka nebo něco podobného.“

Obavy z případného kolapsu

„Mohlo by dojít nějakým způsobem, třeba havárií, k jakémusi kolapsu přívodu energie na Šluknovsko a v tu chvíli neexistuje náhradní přívod a celý region by se dostal do problémů," popisuje nejhorší možnou variantu nezávislý starosta Varnsdorfu Martin Louka.

Kompletní výpadek elektřiny zatím výběžek nepostihl, ty jsou v důsledku nepříznivého počasí jen lokální. Podle Martina Louky potřebuje region více energie i z jiného důvodu.

„Už kapacitně nepostačuje to, co je sem přivedeno. A je to jedna z věcí, která ovlivní zájem investorů, kteří tu mohou vytvořit pracovní místa, což je pro nás potřebné."

Energetickou situaci na Děčínsku má vyřešit nové vedení velmi vysokého napětí přes stožáry směrem od Nového Boru přes Svor na Dolní Podluží a Varnsdorf.

Elektrická zásuvka a zástrčka | Foto: European Commission

„Oni říkají, že by se měl vykácet 200 metrů pruh lesa. To znamená, že veškerý ráz té přírody by byl pryč. To nejde jinudy? Pokud to půjde zemí, tak budiž, tam ten pás by byl 50metrový. Vykácet kus lesa, 200 metrů, pro pár drátů. Pro koho? Vždyť tam nahoře na severu žádný průmysl není," argumentuje starousedlík ze Svoru, přes který má vysoké napětí vést, Gunter Ullrich.

Varianty tras

Do celé záležitosti se vložilo ministerstvo pro místní rozvoj, které nechalo vypracovat studii, v níž jsou čtyři možné varianty tras.

Jako přijatelná varianta vychází ta, která počítá v části Lužických hor s vedením kabelů vysokého napětí v zemi. Podle ředitele územního plánování ministerstva Tomáše Sklenáře to není všechno:

„Ministerstvo nepřijalo variantu ČEZu, hledalo vlastní variantu a modifikovalo dřívější varianty, aby to nešlo přes domy v obci Svor nebo v největší blízkosti."

Proto ministerstvo navrhuje vést elektřinu pod zemí i v oblasti obce Svor.

ČEZ nyní hledá optimální variantu, která bude akceptovatelná pro všechny zúčastněné strany.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme