Zeman asi zruší pozvání Janukovyče‚ vláda mu chce zakázat vstup do EU

Pokud bude situace na Ukrajině eskalovat, prezident Miloš Zeman nevylučuje, že zruší pozvání prezidenta Viktora Janukovyče k návštěvě Česka. Podle něj nelze zvát politika, kterému v ulicích umírají lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: Reuters

„Nemohu vyloučit, že bude-li tato situace dále eskalovat a nedojde-li do dubna ke smírnému řešení, pak těžko lze pozvat na návštěvu člověka, kde na ulicích jeho hlavního města umírají lidé,“ řekl český prezident.

Zvážit návštěvu ukrajinského prezidenta doporučuje i česká vláda. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek navíc bude na čtvrtečním jednání v Bruselu požadovat zavedení sankcí proti lidem, kteří jsou za násilí na Ukrajině zodpovědní. Česká vláda jim chce zakázat vstup do Evropské unie.

Sbírka Charity ČR pro oběti nepokojů na Ukrajině:
účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Podle premiéra Bohuslava Sobotky by měly chystané sankce platit i pro ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

„Pokud mají být sankce účinné, tak musí být zaměřeny na lidi, kteří nesou odpovědnost za vládu na Ukrajině, na lidi, kteří vydávají rozkaz k použití bezpečnostních složek a nepochybně pan Janukovyč je klíčovým vládním představitelem Ukrajiny,“ řekl český premiér.

Kyjev je odříznutý od světa, tajná služba chce stíhat opoziční politiky

Číst článek

Ministr Zaorálek zároveň připravuje společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem plán pro případ, že by z Ukrajiny začali do Česka hromadně utíkat lidé. Situace na Ukrajině je podle něj mimořádně vážná.

„Mám informace o tom, že nemocnice jsou přeplněné raněnými lidmi a že tam vnikají jednotky, které odpojují zraněné od přístrojů a odvlékají je neznámo kam. Řada lidí se proto bojí se zraněními do nemocnice, obávají se, že zmizí nebo budou odvlečeni.“

Igor Maňour, Jana Čermáková, Jakub Šídlo, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme