Jihočeští vědci vyvinuli odpuzovač klíšťat, který parazitům způsobí nevolnost

Jihočeští vědci vynalezli způsob, jak přivodit klíšťatům nevolnost. Parazita donutí rychle se zbavit svého hostitele. Navíc zdokonalí současnou vakcínu proti klíšťové encefalitidě, která by mohla zabránit i přenosu lymské boreliózy a babeziózy. Tento odpuzovač je zcela na přírodní bázi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíště obecné

Klíště obecné | Foto: Ondřej Hajdušek

„My dokážeme označit jenom ty geny, které se v klíštěti po přijetí krve zapojí do procesu výroby nějaké konkrétní bílkoviny jenom tehdy, když je přítomen virus v krvi. Když tam není, tak ten gen není aktivován a bílkoviny tam klíštěti něco vyblokují,“ vysvětluje Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity.

Když mají nějaký blok lidé, nedělá jim to dobře. Nevolno se z blokace udělá i klíštěti. Zatímco člověk jde k lékaři, klíště situaci na místě vyhodnotí samo a velmi rychle opustí hostitele, který mu problém způsobuje. Díky této bílkovině saje jeho krev pouhých osm hodin, a ne celý týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledek práce jihočeských vědců se zajímala reportérka Jitka Cibulová Vokatá

Tento „odpuzovač" je zcela přírodního charakteru. Má ale i jiné výhody než klasické spreje, které se běžně používají.

„Chemické technologie jsou také velice drahé, velice náročné. A my nemůžeme uvažovat v případě klíšťat jenom o člověku, kde se nám to zdá zcela zanedbatelné, že si nějakým sprejem impregnujeme nohavice u kalhot, ale musíme uvažovat také v měřítku obrovských stád hovězího dobytka v tropických a subtropických oblastech, které na rozdíl od nás skutečně strádají pod obrovským zaklíštěním,“ připomíná Libor Grubhoffer.

Vakcína už se testuje v Mexiku

Jak ale dodává, nikdo a nic není dokonalé, což platí i v tomto případě. Ani tato vakcína nezajistí stoprocentní ochranu proti klíšťové encefalitidě.

„V případě klíšťové encefalitidy se virus může dostat do těla hostitele už velmi rychle. Není to úplně bezprostředně, přípravná fáze je docela dlouhá, řekněme šest až osm hodin. Tam jsme v situaci řidiče, který i když má sebelépe nastavené zpětné zrcátko, tak tam existuje to, čemu se říká mrtvý úhel, kdy předjíždějící auto skutečně nevidí. A my v této situaci jsme na tom podobně - v momentě, kdy dojde k proniknutí sacího ústrojí do podkoží, už tam to riziko samozřejmě je,“ konstatuje Libor Grubhoffer.

Vědci z Entomologického ústavu Akademie věd a z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity pracují na této vakcíně už osmým rokem. V současné době ji testují v Mexiku. Třeba právě v této zemi, která je jedním z největších producentů hovězího dobytka, se v budoucnu najde výrobce alternativní vakcíny.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme