Sněžka má opravdu 1603 metrů. Oficiálně to potvrdil i zeměměřičský úřad

Zeměměřičský úřad definitivně potvrdil, že nejvyšší česká hora Sněžka měří 1603 metrů. To je o metr více, než se uvádí ve všech dostupných dokumentech. Nesprávnost používaných údajů odhalilo měření geodeta Vladimíra Hlavsy, který je zveřejnil 11. února letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněžka

Sněžka | Zdroj: ČTK

Zeměměřičský úřad vydal analýzu, podle které za chybu může dříve obvyklý způsob měření.

Výšku 1602 metrů nad mořem potvrdilo i poslední měření mezi lety 1956 a 1971 prováděné na Sněžce pomocí tehdy nejpřesnější metody. Ani ta ale nedosahovala přesnosti dnes používaného zaměřování laserem. Od roku 2010 proto Zeměměřičský úřad přeměřuje laserem všechny významnější vrcholy.

Sněžka (1603 m)
Jméno nejvyšší české hory je odvozeno od přídavného jména sněžná – sněhem pokrytá. Poutníky láká už více než 500 let. Nejstarší stavbou na vrcholu Sněžky je kaple sv. Vavřince z roku 1681, nejnovější pak Česká poštovna Anežka. Na Sněžku se lze od února dostat novou moderní lanovkou. Přes vrchol hory prochází česko-polská státní hranice.
Zdroj: PecpodSnezkou.cz

Podle nového měření geodetů má nejvyšší bod Sněžky hodnotu 1603,3 metru nad mořem a leží na polském území u kaple svatého Vavřince. Jen o deset centimetrů méně pak dosahuje nejvyšší bod hory na české straně.

Dosud uváděná výška 1602 metrů je hodnota trigonometrického bodu, který se na Sněžce nachází.

„Trigonometrické body jsou základy pro další geodetická měření, ale nedá se říct, že by hora měla být stejně vysoká jako trigonometrický bod. Protože jsou případy, kdy je trigonometrický bod i o několik metrů níže než samotný vrchol,“ vysvětlil autor nového měření Sněžky, geodet Vladimír Hlavsa z Geodézie Krkonoše.


Zvětšit mapu

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme