Rokycany získaly dotaci na revitalizaci malého náměstí Spilka v centru města

V centru Rokycan vznikne nová klidová zóna. Městu se podařilo získat dotaci na revitalizaci takzvané Spilky. Jedná se o prostor v památkové zóně Rokycan, nedaleko náměstí, který vznikl zrušením dvorů domů. Na neutěšený vzhled místa dlouho upozorňovali i místní lidé. Nelíbila se jim především prašnost a nerovný povrch asfaltové plochy. Revitalizace by měla začít ještě letos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice v Rokycanech.

Radnice v Rokycanech. | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

„Město Rokycany požádalo v roce 2011 o dotaci na rekonstrukci malého náměstí Spilka. V tom prvním kole jsme nebyli nijak úspěšní, umístili jsme se těsně pod čarou,“ popisuuje místostarostka Rokycan Marie Hlávková první neúspěšnou žádost o dotaci.

„V současné době nás vyzval ROP, abychom projekt dodělali, protože máme možnost dostat dotaci ještě ze zůstatků tohoto projektu. Finišujeme v přípravách na to, abychom to zahájili co nejdříve,“ vysvětluje a pokračuje:

„Protože jsme byli vybráni dodatečně, zkrátila se nám lhůta na realizaci o jeden rok. Takže pracujeme na tom, abychom projekt do června příštího roku zvládli a mohli tu dotaci vůbec čerpat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekonstrukci náměstí v Rokycanech informovala reportérka Monika Zettlová

Stavební práce by měly začít už během června a podle Marie Hlávkové přesáhnou náklady na revitalizaci dvacet milionů korun.

„Ten projekt je zhruba za 23 milionů, 20 milionů korun bychom měli dostat právě z ROPu. Dojde ke kompletní rekonstrukci náměstí. Je to historické jádro přímo v centru města, obklopené starými domy, takže se bude dělat i žulová dlažba. Památkáři si dali poměrně hodně podmínek k tomu, abychom se vrátili k původním materiálům,“ říká Hlávková.

Součástí úprav bude také výsadba nových stromů, přibudou lavičky, nové veřejné historizující osvětlení a náměstí ozdobí nová stupňovitá kamenná fontána. „V prostoru náměstí dojde ke kompletní rekonstrukci sítí, abychom se tam v budoucnu nemuseli s těmito záležitostmi vracet,“ doplňuje místostarostka Hlávková.

Město také počítá s tím, že by prostor Spilky po revitalizaci sloužil pro různé kulturní akce komornějšího charakteru.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme