Fúze krajských nemocnic není podle primátorky Pardubic dostatečně připravená

Pardubická primátorka Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice kritizuje připravenost sloučení krajských nemocnic. Do dvou let by se měly například snížit výdaje na mzdy o 90 milionů korun. Fraňkové se nelíbí, že představenstvo nemocnic neřeklo, jak konkrétně plánuje šetřit, aby zlepšilo hospodaření zdravotnických zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberecká nemocnice nakoupila přístroje za 21,7 milionu korun pro léčení cévních mozkových příhod i nádorových onemocnění

Liberecká nemocnice nakoupila přístroje za 21,7 milionu korun pro léčení cévních mozkových příhod i nádorových onemocnění | Zdroj: ČTK

„Pokud je snížení mzdových nákladů na podkladě centralizace, snížení počtu pracovníků a zvýšení efektivity práce pracovníků, tak bych velmi ráda dopředu znala cílový stav a ráda bych o něm také diskutovala,“ řekla.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického z ČSSD ale jde o dlouhodobý proces, kterému musí předcházet zjednodušení řízení, a kritiku odmítá.

„V pěti nemocnicích existují například tři účetní systémy, tři systémy stanovení mezd a personálních agend. Čili i bez ohledu na fúzi by se řada sjednocovacích procesů stejně musela realizovat, pokud chce vlastník, tedy Pardubický kraj, mít přehled, co se v nemocnicích děje,“ tvrdí.

Pět krajských nemocnic s obratem kolem 3,5 miliardy korun by se mělo k 1. červenci sloučit do jedné společnosti. Hlasovat o tom mají krajští zastupitelé už zítra. Netolický připustil, že by nová zdravotnická firma mohla být do obchodního rejstříku zapsána s půlročním zpožděním, tedy až 1. ledna 2015.

Simona Bartošová, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme