Budovy parlamentu a vlády na Krymu obsadili proruští ozbrojenci, Kyjev varuje před agresí

Ozbrojení útočníci obsadili sídla regionálního parlamentu i vlády na ukrajinském Krymu a na budovách vztyčili ruské vlajky. Zabarikádované úřady v Simferopolu obklíčili policisté a úřadující ukrajinský prezident nařídil bezpečnostním složkám, aby učinily vše pro ochranu občanů. Na místo už údajně míří i ruští vojáci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příšlušníci ukrajinské policie před obsazenou budovou parlamentu v Simferopolu

Příšlušníci ukrajinské policie před obsazenou budovou parlamentu v Simferopolu | Zdroj: Reuters

Oba úřady kontroluje asi 60 členů domobrany rusky mluvících obyvatel Krymu. V budovách se zabarikádovali a odmítají vyjednávat, protože k tomu údajně nemají mandát.

"Nikdo neví, co se tam teď děje. Viděli jsme, jak asi 30 plně ozbrojených můžů vtrhlo do budovy a vyhnalo z ní policisty. Pak přijeli další tři desítky ozbrojenců. Měli sebou protitankové zbraně, odstřelovací pušky, kalašnikovy a pistole," popsal situaci jeden z očitých svědků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Krymu se do zpráv Radiožurnálu přihlásil zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Bouda

Úřadující ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov prohlásil, že bude tvrdě potírat jakékoli pokusy separatismu. Okamžitě uvedl do pohotovosti všechny policejní síly a nařídil uzavřít centrum Simferopolu, což se také stalo.

Svědci viděli kolem Simferopolu, která je správním střediskem autonomního Krymu, několik ruských obrněných transportérů. Podle posledních zpráv už se daly do pohybu směrem k městu. Na místo už prý míří i jednotky ukrajinské tajné služby SBU, aby postup ruských vojsk zastavily.

Policie obklíčila obsazenou budovu krymského autonomního parlamentu v Simferopolu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ruské ministerstvo obrany mezitím zdůraznilo, že bude všude tvrdě bránit zájmy svých spoluobčanů. V souvislosti s vystupňováním napětí na Krymu uvedlo do pohotovosti letectvo na západních hranicích. V oblastech sousedních s Ukrajinou stíhačky provádějí hlídkové lety.

Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov útočníky v krymských úřadech označil za zločince v uniformách. Zároveň varoval, že pohyb ruských vojáků mimo pronajatou základnu v Sevastopolu může být vnímaný jako akt agrese.

Svržený prezident Janukovyč je podle ukrajinské prokuratury stále na území státu

Číst článek

Na převážně ruskojazyčném Krymu naráží současné politické změny na Ukrajině na velký odpor. Už v minulých dnech vznášeli poslanci krymského parlamentu požadavky k uspořádání referenda o nezávislosti na Kyjevě.

Ve středu se v Simferopolu odehrál střet mezi krymskými Tatary, kteří stojí spíše za novým vedením země, a proruskými přívrženci. Při násilnostech zemřeli dva lidé - jedna žena byla umačkána a jeden muž dostal infarkt. Asi 30 lidí utrpělo zranění.

Do Sevastopolu pak přijel poradce ruského prezidenta Putina, který obyvatele ujišťoval, že je Moskva na jejich straně, a vyzýval je k odporu. Dosud se ale ruské síly držely stranou dění.


Zvětšit mapu

Martin Dorazín, Ondřej Bouda, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme