Jihočeský kraj odmítl koupit zoo v Táboře, stejně asi rozhodne i město

Téměř jednomyslně odmítli jihočeští zastupitelé odkoupit zoologickou zahradu ve Větrovech v Táboře. Její majitel Libor Hrubý nabízí objekt za cenu v rozmezí od 26 do 86 milionů korun. Prodejem chce řešit finanční problémy, do kterých se v posledních měsících dostal. Jeho návrh asi nevyslyší ani město Tábor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lev Simba

Lev Simba | Foto: Judita Šímová

Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) odmítá Hrubého argumentaci, podle které mají na vzniklé situaci podíl i údajná pochybení krajského úřadu.

„Požadoval po nás dokoupení části jeho akciové společnosti za údajná pochybení orgánů státní správy,“ řekl hejtman Zimola.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji Jihočeského kraje ke koupi zoologické zahrady v Táboře-Větrovech natáčel reportér Jan Kopřiva

Libor Hrubý podle něj směšoval působení krajského hejtmanství a přenesou působnost státní správy, kterou realizuje krajský úřad.

„My jsme měli nést odpovědnost za něco, co jsme nespáchali,“ dodal Zimola.

O zoologické zahradě budou po krajských zastupitelích i jejich kolegové v Táboře. Návrh, který jim překládají radní, se podle táborského starosty Jiřího Fišera (Tábor 2020) nese ve stejném duchu jako na krajské úrovni.

„Městská rada se zabývala tím dopisem i všemi okolnostmi a nedoporučuje zastupitelstvu majetkově vstupovat do zoologické zahrady,“ popsal Fišer.

Majitel zoo Libor Hrubý návrh na odprodej už dříve vysvětloval tím, že úředníci stavebních odborů z kraje i táborské radnice způsobili zahradě milionové škody. Ty podle něj vznikly tím, že na stavbu některých objektů v areálu úřady nevydaly povolení.

Přímý přenos Fontány ze Zoo Tábor-Větrovy | Foto: Judita Šímová

Podnikatel Hrubý si už loni na podzim vyslechl obvinění z podvodu za desítky milionů korun. Podle policie nezaplatil stavební firmě za stavbu zoo a ranče 46 milionů korun.

Kromě toho se měl i dopustit pokusu o podvod, když žádal o evropskou dotaci. Podnikatel se ke kauze nyní nechce vyjadřovat.

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme