Česko se snaží přilákat velkého investora do Žatce, údajně korejský Nexen

Do České republiky by mohla přijít nová velká investice. I když to ještě není potvrzené, hovoří se o tom, že jihokorejský výrobce pneumatik - podnik Nexen - by mohl v průmyslové zóně u Žatce postavit novou továrnu. V ní by časem mělo najít práci až 2 tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna na výrobu plochých obrazovek IPS v průmyslové zóně Triangl

Továrna na výrobu plochých obrazovek IPS v průmyslové zóně Triangl | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

Šlo by tak o největší investici v Česku za několik posledních let. Jednání s investorem stále ještě běží a právě nyní finišuje. V Jižní Koreji je nyní na oficiální cestě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, což s investicí může souviset.

Ministr jednal s různými firmami, například i s Hyundai, nechce k tomu ale nic říkat. Stejně postupuje majitel průmyslové zóny Triangl u Žatce, tedy Ústecký kraj. „Jednání s různými investory do průmyslové zóny Triangl stále probíhají, podrobnosti nemůžeme komentovat,“ uvedl mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o očekávaném příchodu zahraničního investora do Žatce zjišťovala Jitka Hanžlová z ekonomické redakce

Dá se předpokládat, že jihokorejský investor s rozhodnutím spěchá. A možná třeba už dnes večer dojde k dohodě. Za pár měsíců se totiž změní investiční pobídky, které Česká republika nabízí. Požaduje to Evropská komise.

Doposud investoři mohou žádat o dva druhy podpory. První je sleva na dani z příjmu právnických osob po dobu deseti let, říká Marcela Kolveková, vedoucí oddělení investičních pobídek agentury CzechInvest:

„Kromě regionu Praha, kde je v podstatě veřejná podpora nulová, se na jihozápad České republiky uplatňuje veřejná podpora ve výši 30 procent z uznatelných nákladů a ve zbytku České republiky je maximální veřejná podpora poskytována do výše 40 procent z uznatelných nákladů,“ vysvětluje.

Od července se podpora sníží

Všechna tato procenta se podle Kolvekové vztahují i na druhou možnost investičních pobídek: „Kromě slevy na dani z příjmu právnických osob mohou investoři získat ve vybraných regionech s nejvyšší nezaměstnaností hmotnou podporu na pracovní místa a na školení a rekvalifikaci nových zaměstnanců.“

Na tuto podporu mají nárok za podmínky, když pracovní místa udrží nejméně 5 let.

Od 1. července ale začnou platit nová pravidla EU, která podporu investorům omezí: „Snižují strop veřejné podpory ze 40 procent na 25 procent pro velké podniky. Pokud je žadatelem střední podnik, podpora bude 35 procent z uznatelných nákladů, pokud je to malý podnik, tak 45 procent z uznatelných nákladů,“ vysvětluje Marcela Kolveková z agentury CzechInvest.

O různých dalších změnách se teprve vyjednává.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme