S virtuální měnou bitcoin je v Hongkongu možné obchodovat i v reálné směnárně

V čínském Hongkongu tento týden otevřeli první kamennou směnárnu, ve které se bude obchodovat s virtuální měnou bitcoin. Do několika týdnů chtějí ve městě zprovoznit i několik bankomatů, ze kterých bude možné tyto digitální mince vybírat, tedy nabíjet do virtuálních peněženek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoiny

Bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

Roman Plášil je IT expert, žije v Hongkongu a bitcoiny běžně používá.

„Mám je v peněžence na mobilu, mám aplikaci na mobil. Mám tam opravdu malé množství bitcoinů – jeden milibitcoin, což je momentálně asi půl amerického dolaru,“ ukazuje.

Zatím tyto digitální peníze nakupuje a utrácí jen přes internet. Už brzy se to ale změní. Otevřela se kamenná směnárna a následovat by ji měly i tři bankomaty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bitcoinovou směnárnu v Hongkongu se zajímala asijská zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková

Některé hongkongské obchody už virtuální měnu běžně přijímají, třeba květinářství ve čtvrti Mongkok. Nedaleko je také jedno z největších míst, kde se s bitcoiny pracuje – programují se tam operace, na kterých jde i vydělávat.

„V Hongkongu si někdo postavil ,těžební místnost‘. Má tam spoustu specializovaného hardwaru, chlazení tekutinou a tak dále. Je to poměrně vleká investice právě za účelem ,těžby‘ bitcoinů, a tím vlastně získávání peněz,“ vysvětluje Roman Plášil.

Bitcoiny jsou přesto stále velmi okrajovou měnou a jen málokdo ji v sedmimilionovém městě používá. „Nevím přesně, slyšela jsem o tom. Ale je to nějaký podvod, ne?“ ptá se Číňanka stojící před bitcoinovou směnárnou.

Vlády jsou skeptické

Bitcoiny mají řadu odpůrců, vlády si od nich drží odstup. Například Peking nesouhlasí s jejich využíváním v bankovním sektoru.

„Bitcoin je nová a agresivní měna a pozice států a vlád se teprve oficiálně formují. U nás v Asii v prosinci 2013 Čínská lidová banka zakázala finančním institucím používat bitcoin, zatímco jeho používání veřejnosti povolila,“ upozorňuje finanční ředitelka americké firmy Globalpayment v Hongkongu Renata Smutná.

V pražských Holešovicích funguje bankomat na bitcoiny. První v Česku

Číst článek

Obliba bitcoinů mezi lidmi stoupá, vlády jsou ale skeptické. Koneckonců i proto, že nad novou měnou nemají prakticky žádnou kontrolu.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme