Doktor v Soči šéfoval nadmíru úspěšné české olympijské misi

Svého času si Martin Doktor přivezl z olympijských her dvě zlaté medaile. Asi by ho tehdy nenapadlo, že tuhle bilanci někdy překoná na zimní olympiádě. Ale svým způsobem se mu to teď v Soči povedlo, jenom měl v ruce místo pádla pomyslnou dirigentskou taktovku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Doktor

Martin Doktor | Foto: Jana Chládková | Zdroj: Český rozhlas

Jako její šéf může hrdě prohlásit: Olympijské mise splněna, přivezli jsme rekordní počet osmi medailí ze zimních sportů.

„Tuhle připomínku jsem za poslední dny slyšel několikrát. Je to ale o sportovcích, funkcionáři jim sice připravují potřebný servis, ale to na trati nerozhoduje,“ nechce si přičítat falešné zásluhy Doktor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Doktor šéfoval úspěšné olympijské misi

Ten měl zabezpečení české olympijské výpravy pod palcem poprvé a hned na hrách, které byly považované za velmi rizikové co do zajištění bezpečnosti - v nestabilním regionu a v zemi, která má hodně zapřisáhlých nepřátel i mezi vlastními obyvateli.

„Původně se mluvilo o obrovském bezpečnostním opatření, které bude sportovce limitovat. Ale nestalo se tak, což mě překvapilo. Dramatická opatření asi probíhají, ale někde, kde nejsou vidět a sportovce to nijak nesvazuje,“ podotýká bývalý kanoista.

Co naopak Doktor ze svých olympijských účastí v jiných rolích zná a co čekal, jsou nedostatečné kapacity pro doprovodné a servisní týmy sportovců. Ale nezašlo to až tak daleko, aby on sám musel na trať s vysílačkou nebo do lyžárny se sadou vosků. Ba naopak, Češi podle něj z téhle situace spíš těžili.

„Nevím, komu bych dokázal namazat lyže, to je strašná alchymie. Nevím o nikom, kdo by řekl, že měl špatně připravené lyže nebo snowboard. Tohle se nám maximálně povedlo, nebyl tady nikdo, kdo by nám vytkl, že neměl dostatek lidí. A o to nám šlo. Třeba některé lyžařské disciplíny si mezi sebou mohli pomáhat,“ pochvaluje si Doktor.

Systém odměn je pevně daný

Může si blahopřát také k tomu, že i přes medailové žně v Soči vystačil s rozpočtem na odměny úspěšným reprezentantům, i když mnoho nechybělo a potřebné miliony by se musely hledat v rezervách olympijského rozpočtu.

„Vyšlo to na 9,5 milionů a počítali jsme s milionem navíc. Je to nadlehčeně řečeno, ale je nutné říct, že odměny sportovcům, kteří dokážou přivézt z olympiády medaili, se najdou vždycky,“ tvrdí Doktor a dobře ví, proč to říká.

On sám zažil při svém dvojnásobném triumfu v Atlantě logiku, podle které se za dvě zlaté medaile udělovala odměna jenom za jednu z nich. „Je to jasně dané, máme zásady ohodnocení, podle kterých se budeme řídit,“ slibuje i příštím medailistům šéf české olympijské mise.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme