ČIŽP našla chyby u většiny kontrolovaných náplní do elektronických cigaret

Dovážené náplně do elektronických cigaret mají často nedostatečné značení nebo nesplňují jiné požadované předpisy. Napovídají tomu kontroly České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Inspektoři od loňského ledna provedli kontroly u 69 distributorů či dovozců, u všech 59, u nichž už kontroly vyhodnotili, konstatovali nedostatky. Společnosti se provinily proti chemickému zákonu nebo evropským předpisům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta | Foto: Gizmodo

Celkem inspektoři prověřili na 257 různých směsí s různými příchutěmi, pocházejících převážně z Číny. Na náplních chyběly třeba výstražné symboly nebo povinné varovné věty.

„Tato označení jsou přitom jediným informačním zdrojem pro spotřebitele, ze kterého se dozví o závažném riziku pro jeho zdraví. Na balení náplní dále scházely hmatatelné výstrahy pro nevidomé i uzávěry odolné proti otevření dětmi,“ uvedla mluvčí ČIŽP Simona Cigánková.

Inspektoři do dnešního dne udělili 49 pokut v celkové výši skoro pět milionů korun. „Z toho 39 pokut za celkem 2,5 milionu korun už nabylo právní moci,“ dodala mluvčí.

Jaroslava Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme