Česká pošta rozesílala klientům spamy, hrozí jí až několikamilionová pokuta

Klienti České pošty dostávali do datových schránek nevyžádanou poštu. Oznámil to Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Spamy, jak se také nevyžádané poště říká, se týkaly kampaně ke službě Datový trezor. O postihu pro poštu teď rozhodne ministerstvo vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Na základě kontroly bylo zjištěno, že skutečně jde o porušení zákona,“ uvedla mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Argumentaci pošty, že se nejednalo o obchodní sdělení, ale o systémovou zprávu, úřad podle svého dnešního vyjádření nepřijal.

Pošta rozhodnutí respektuje. „Proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů není podle zákona o státní kontrole žádný opravný prostředek,“ vysvětlila mluvčí pošty Marta Selicharová.

Úřad pro ochranu osobních údajů je nezávislým orgánem, který provádí dozor nad dodržováním zákonem stanovených povinností při zpracování osobních údajů, vede registr povolených zpracování osobních údajů, přijímá podněty a stížnosti občanů na porušení zákona, poskytuje konzultace v oblasti ochrany osobních údajů. Jeho činnost je vymezena zákonem o ochraně osobních údajů a některými dalšími zákony.
Zdroj: www.uoou.cz

Do potíží s úřadem pro ochranu soukromí se pošta dostala tím, že do datových schránek rozesílala informaci o doplňkové službě nazvané Datový trezor, která umožňuje uchovávat ve schránce zprávy starší než 90 dnů. Klasická datová schránka totiž starší zprávy automaticky maže.

Zprávy do datových schránek byly odesílány v loňském roce ve třech vlnách, a to 20. dubna, 21. května a 13. června.

Podle Selicharové už pošta s rozesíláním zpráv přestala. „Ještě před zahájením kontroly a v jejím průběhu jsme přijali opatření k nápravě. Ta jsme konzultovali s Úřadem pro ochranu osobní údajů tak, aby nedocházelo k porušování zákona,“ dodala.

O případném postihu pro poštu za rozesílání spamu rozhodne na základě podkladů od ÚOOÚ ministerstvo vnitra. „Nejvyšší sankce je tam deset milionů,“ podotkla Štěpánková.

ČTK, Jakub Šídlo, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme