Trošku jsme smrti podrazili nohy, říká dárkyně kostní dřeně. Policie chce motivovat další lidi

Česká policie odpověděla na výzvu Českého registru kostní dřeně a zahájila kampaň, při níž chce ve svých řadách najít vhodné dárce kostní dřeně. Do Prahy na její zahájení přijeli i tři policisté, kteří už kostní dřeň úspěšně darovali. Transplantace kostní dřeně zvyšuje šanci na přežití například u pacientů s leukémií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference k zahájení kampaně, jejímž cílem je získat další potenciální dárce kostní dřeně z řad policistů. Vpravo policistka Eva Ulmová z jihočeské Volyně, která už dřeň darovala

Tisková konference k zahájení kampaně, jejímž cílem je získat další potenciální dárce kostní dřeně z řad policistů. Vpravo policistka Eva Ulmová z jihočeské Volyně, která už dřeň darovala | Foto: Policie ČR

„Já jsem vstoupila do registru, je to asi 15 let. V té době už jsem měla dvě malé děti,“ popisuje začátek svého dárcovství nadporučice Eva Ulmová z jihočeské Volyně.

Z darování kostní dřeně měla původně obavy, slyšela prý, že to bolí. „Pak jsem jednou jela z práce domů autobusem a četla jsem si článek v novinách, kde byl rozhovor s jedním mladým mužem, který daroval kostní dřeň a zachránil život dvouleté holčičce, takže ještě než jsem ten článek dočetla, tak jsem věděla, že to udělám,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

S policistkou-dárkyní kostní dřeně mluvila redaktorka Evelyna Kulíšková

Názor nezměnila ani po těch patnácti letech, během nichž čekala, jestli bude někdo její pomoc potřebovat. Pak ta chvíle přišla.

Nejprve však vyšetření a dotazníky. „Tam jsem jim taky sdělila, že jsem kuřák. Už jsem také nebyla úplně nejmladší, bylo mi 42 let,“ přibližuje. Přesto necouvla.

„Pro mě asi nejsilnější zážitek byl ten večer před. Úplně fyzicky jsem cítila, že je někdo, kdo strašně moc čeká na to, co mu dám,“ líčí.

Na odběr dřeně šla do plzeňské nemocnice. Bolestivé to prý nebylo. „Mně to brali ze stehenní tepny, takže jsem měla v noze kanylu a nebolelo mě nic. Já jsem si tam prostě četla, občas jsem si zdřímla. Oni mně přišli říct, že to je všechno v pořádku, že stačil jeden odběr, takže jsem druhý den mohla odjet domů,“ konstatuje.

„Jsme si vědomi potenciálu, který policie pro registr dárců kostní dřeně má. V současné době slouží u policie téměř 17 tisíc policistů a policistek ve věku do 35 let, kteří jsou tou nejvhodnější potenciální skupinou dárců dřeně. Naší snahou je motivovat nebo alespoň přimět k zamyšlení co nejvíce těchto mladých, zdravých a silných lidí k zápisu do registru,“ uvedl k hlavním důvodům zahájení kampaně první náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.
Zdroj: www.policie.cz

I když se podle vedoucí koordinačního centra registru Jany Navrátilové hlásí dárců z řad mladých policistů poměrně mnoho (policie jejich počet neeviduje), kampaň má za cíl číslo ještě zvýšit. Celkový počet vhodných dárců je totiž stále malý. Český registr jich čítá asi 70 tisíc.

„Vstupní kritérium je věk 18 až 35 let, samozřejmě dobrý zdravotní stav – neměl by trpět žádnou chronickou chorobou a musí to být člověk, který je ochoten pomoci za cenu určitého nepohodlí,“ říká Navrátilová.

Policie plánuje v rámci kampaně, která má oslovit také příslušníky dalších záchranných složek, patnáct koncertů po celé zemi. Při nich se mohou lidé zapsat na seznam zájemců. K dárcovství kostní dřeně se mohou hlásit také v každém krajském městě.

Dárce se často nedozví, komu své krvetvorné buňky daroval. Dodnes to neví ani policistka Eva Ulmová. Přesto nelituje a šla by do toho znovu. „Prostě jsme té smrti trošku podrazili nohy, doufejme,“ uzavírá.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme