V Litomyšli omládne takzvaná alej Filozofů, město pokácí staré kaštany a vysadí jiné stromy

V Litomyšli už brzy zmizí mohutné kaštany pod zámeckou zahradou, které tvoří takzvanou alej Filozofů. Jiráskovu ulici ale budou stromy opět lemovat. Město totiž vysadí nové stromořadí, tentokrát ale z jírovců červenokvětých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaštanová alej v Ploskově na Kladensku

Kaštanová alej v Ploskově na Kladensku | Foto: Jana Káninská

Důvod kácení starých kaštanů, které by mělo proběhnout na přelomu března a dubna, je podle starosty Litomyšle Michala Kortyše z ODS jednoznačný - stoleté stromy jsou ve špatném stavu.

„Stromy už jsou na pokraji svého bytí a posudek, který, jsme si nechali udělat, nám to je potvrdil. Ve zprávě, kterou jsme obdrželi od dendrologů, je uvedeno i to, že řez, který proběhl v minulých letech je udělaný neodborně, takže na to jsme také brali ohled,“ popisuje důvody kácení starosta.

Jiráskovu ulici ale budou podle něj stromy opět lemovat. Město totiž vysadí nové stromořadí. „Rozhodli jsme se opět pro kaštany, ale pro jiný druh. Protože tento druh, který je tam teď, je velice náchylný na klíněnku a vůbec nebyl doporučen,“ upozorňuje Kortyš.

Kácet by se podle něj mělo v období od 15. března do 10. dubna. „Z důvodu vegetačního klidu a živočichů, kteří by se mohli zahnízdit ve stromech,“ vysvětluje.

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme