Narkomani v Plzni místo heroinu zneužívají fentanylové náplasti

Plzeňští narkomani objevili novou drogu. Skrývá se v náplastech a jmenuje se fentanyl. Tento opiát se na drogové scéně na Plzeňsku objevil zhruba před dvěma roky a postupně se jeho obliba rozšiřuje do celé republiky. Fentanylové náplasti se používají v medicíně k tlumení bolesti a sehnat je není problém. V oběhu jich je tolik, že je nejde evidovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto)

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Fentanyl je syntetický opiát, který působí podobně jako heroin. Heroin je ale v Evropě na ústupu, a tak lidé, kteří jsou na něm závislí, hledají náhražku. A našli náplasti.

Leckdo se možná diví, jak je to vůbec napadne. Podle Martina Paruly, ředitele sdružení Ulice, které poskytuje sociální a zdravotní služby drogově závislým, jsou narkomani velmi vynalézaví a zběhlí v chemii, a když se na trhu objeví nový opiát, jejich pozornosti neunikne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o zneužívání fentanylových náplastí plzeňskými narkomany připravila Jana Kosová

„Jsou zvyklí experimentovat a hledat, takže léky znají. Nejsou závislí pouze na jedné látce - berou různé benzodiazepiny, léky, které se používají na léčbu jak bolestí, tak třeba psychických poruch. Většina z nich už byla nejednou hospitalizovaná v nemocnici,“ podotýká.

K fentanylovým náplastem se můžou narkomani dostat několika způsoby. Můžou krást nebo manipulovat se svým lékařem, když svoji bolest vydávají za mnohem horší a nechávají si předepsat větší dávky.

Existuje i teorie, že si vytipují onkologicky nemocné pacienty a těm pak použité náplasti se zbytky opiátu kradou z popelnic. Martin Parula to ale považuje za dost nepravděpodobné. „Použitá náplast je pro ně slabá, takže chtějí čerstvou,“ říká.

Z ní totiž dostanou tolik opiátu, že - řečeno jejich slovníkem - odkrizují po ránu i šest lidí. A není to nic těžkého - náplast vyvaří a pak aplikují nitrožilně. Jenže je tu jeden problém. Pokud mají náplasti použité, nikdy neví, kolik fentanylu v nich vlastně zůstalo a hrozí, že se předávkují. Stalo se to například 33letému adoptivnímu synovi zpěvačky Věry Bílé.

Je třeba evidence

Podle Petra Hrouzka, ředitele plzeňského Centra protidrogové prevence a terapie, celkově není fentanylová náplast v České republice na rozdíl od jiných opiátů důsledně kontrolovaná. A obchod s ní na černém trhu vzkvétá.

„Jestliže se v oběhu vyskytují už i nepoužité náplasti, tak nelze vyloučit, že pacient, který trpí nevyléčitelnou chorobou, si chce přivydělat na náplastech, které odebírá. Ale to jsou stále jednotlivci. Při tom množství musí existovat cesta příjmů zdroje. Nevím, jestli jsou to lékaři nebo distributoři, nicméně tam musí existovat přímá cesta,“ domnívá se.

Řešením je podle něj evidence i osvěta. „Kontrola opiátů jako takových je poměrně propracovaný systém. U kontroly použitých náplastí od pacientů jde o osvětu, aby si byli vědomi, že to není jen tak nějaký lék, který tiší bolest, ale poměrně silný opiát, takže třeba vracet náplasti k lékaři, který je předepsal nebo vydal,“ uvažuje Hrouzek.

Policie v regionu zatím eviduje dva případy předávkování fentanylem.

Jana Kosová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme