Včely se na rozmary počasí adaptují snadněji než lidé. Pomoc ale potřebují

Teplá zima či studené léto, obojí bývá častým námětem hovorů nespokojených lidí. Včelstvo se ale jako organismus na výkyvy počasí bez otálení adaptuje. Neznamená to však, že jim nestandardní počasí svědčí a že péči ze strany včelařů nepotřebují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V České republice jsou pouze dvě školy, které nabízejí obor včelař

V České republice jsou pouze dvě školy, které nabízejí obor včelař | Foto: Střední odborné učiliště Blatná

Včelařský ústav upozorňuje, že teplá zima může pro včelaře znamenat potíže. V případě, že se ještě objeví mrazy, budou muset včely důsledně kontrolovat. Hrozilo by totiž, že jim dojde potrava a uhynou.

Dalším problémem jsou pak i včelí paraziti. Za teplé zimy se jim dařilo lépe než za tuhých mrazů a mají tak na včely více sil. Napadené včelstvo bez zásahu včelaře uhyne.

Jindřich Linhart není právě malým včelařem. Má 107 včelstev na čtyřech stanovištích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by se měli chovat včelaři po teplé zimě, zjišťoval Petr Kološ

Včelařství se stalo pro něj tak velkým koníčkem, že si udělal i včelařskou školu, a je z něj včelařský učitel. Zdůrazňuje proto nutnost důsledné kontroly včelstev v těchto dnech. Hrozí totiž, že včelám dojde potrava.

„Dá se to doplnit. Smícháte med s cukrem a uděláte takovou placku, která se položí tady nahoru na rámky,“ říká mi Jindřich Linhart nad jedním ze svých včelstev. Je ve stínu, a tak jsou včely ještě takzvaně v chomáči. Jejich spotřeba energie je tedy nízká. Jiné je to u včel na slunci.

„Tady se nám stalo to, že včelám došly zásoby. Vidíte, že úl je naprosto prázdný, včely jsou zalezlé v buňkách a prostě uhynou hlady. Tady je podle značky uhynulá matka,“ popisuje stav jednoho z úlů včelař.

Ne každé včelstvo je silné. Přijít o včelstvo je beze sporu věc nepříjemná, ale proti přírodě je člověk mnohdy bezmocný. „Se ztrátami musíte počítat,“ dodává Linhart.

Včela, ilustrační foto | Foto: Stock Exchange, Marie Jeanne Iliescu

U dalšího úlu už je všechno v pořádku. Protože na něj celý den svítilo sluníčko, včely se už daly do práce. Snaží se čistit buňky, lítají na lísky a sněženky. Na to ale potřebují energii, kterou právě čerpají ze zásob.

„Poslední dva roky mi ukazují, že víc překvapeni z toho počasí jsme my lidi a včely, to je neuvěřitelně úžasný organismus, ony se prostě dokáží přizpůsobit,“ popisuje Jindřich Linhart.

Zda med letos podraží, se zatím ještě nedá říct. „Platí pravda, co řekla už Marie Terezie, že kilogram medu se rovná kilogramu másla, ale to je v současné době 180 korun. To si myslím, že je cena nereálná,“ dodává Jindřich Linhart.

Na všechny medové předpovědi je teď ale ještě příliš brzy, více budou včelaři vědět až v dubnu.

Petr Kološ, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme