Nejšikovnější studentské ručičky na jihu Čech má student velešínské střední školy

Také na jihu Čech se stále ještě najdou lidé se zlatýma českýma ručičkama. Jednomu z nich je sedmnáct let a studuje ve Velešíně obor mechanik - seřizovač a programátor počítačem řízených strojů. Svojí šikovnost ukázal na přehlídce s příznačným názvem České ručičky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice (ilustrační foto)

Klávesnice (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Vítěz krajského kola soutěže České ručičky Libor Pavlík ze Střední odborné školy strojní a elektrotechnické ve Velešíně u počítače vysvětluje, že strojařina není žádná špinavá a namáhavá práce.

Kupodivu při ní není zapotřebí ani příliš velká manuální zručnost. Libor Pavlík totiž vymýšlí programy, které dávají povely strojům, vyrábějícím součástky a pracujícím s přesností až na tisíciny milimetru.

Přehrát

00:00 / 00:00

S vítězem krajského kola soutěže České ručičky Liborem Pavlíkem mluvila Jitka Cibulová Vokatá

„Nejsou zas až tak důležité ty zlaté ručičky, ale spíš hlava a vymyslet, jak program bude vypadat, což je budoucnost strojařiny, protože dneska už je to někde jinde a není to tolik o tom manuálu,“ říká Libor Pavlík a sleduje, jak stroj vyrábí podle jeho programu součástku.

A jaké předpoklady musí mít student, který chce uspět v soutěži České ručičky v oboru mechanik-seřizovač? Musí být dobrý programátor a umět dobře matematiku. Podle učitele odborného výcviku Luboše Srogončíka ale musí být tak trochu i filosof.

„Ať se to zdá jako suchá stojařina, tak ten program má svoji filozofii, musí prostě nějak vypadat, musí být elegantní, učesaný, musí to mít postup, logiku a zpracování, musí umět naprogramovat všechny dráhy nástrojů, které jsou na tom živém stroji, tak, aby ten stroj byl schopen vyrobit to, co je na výkresu,“ vysvětluje svoji teorii Luboš Srogončík.

Říká se, že řemeslo má zlaté dno. Také v případě Libora Pavlíka to v přeneseném slova smyslu platí. Už teď totiž o něj mají zájem některé firmy a podporují ho i finančně.

Jak Libor Pavlík obstojí v celostátním kole, bude známo za deset dní. Odborná porota rozhodne 26. března v Chomutově o tom, kdo získá v soutěži Zlaté ručičky v oboru mechanik-seřizovač zlatou plaketu.

Jitka Cibulová Vokatá, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme