Milion lidí v Česku nemá bydlení nebo jim hrozí jeho ztráta, tvrdí Sdružení nájemníků

Až milion lidí v Česku je ohroženo bytovou nouzí, řekl dnes předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba. Celou situaci by podle něj mohl vyřešit zákon o sociálním bydlení. V České republice stále neplatí, mohl by ale začít platit už letos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi | Foto: Filip Jandourek

Podle předsedy parlamentního výboru pro sociální politiku Jaroslava Zavadila z ČSSD by přijetí zákona nemělo nic stát v cestě.

„Očekávám to, protože spousta stran ho měla ve svém programu,“ připomněl Zavadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice sociálního bydleního mluvili ve vysílání Českého rozhlasu poslanci Jaroslav Zavadil (ČSSD) a Jitka Chalánková (TOP 09)

Podle jeho kolegyně z výboru pro sociální politiku Jitky Chalánkové z TOP 09 bude důležitá shoda se Svazem měst a obcí.

„O sociální potřeby svých občanů se starají v zemích kolem nás obce. Budou na to muset mít příjmy,“ řekla poslankyně Chalánková.

Zákon by měl zamezit také obchodu s chudobou, který spočívá v pronajímání předražených ubytoven hrazených ze sociálních dávek na bydlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sociálním bydlení diskutovali ve vysílání Radiožurnálu zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček a ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček

„Stát má povinnost zajistit přiměřené bydlení. Je třeba oddělit ubytovny od sociálního bydlení,“ uvedl poslanec Zavadil.

V Česku je podle Chalánkové až 600 tisíc volných bytů. Stát chce přesto s přispěním peněz EU stavět spolu s obcemi další malometrážní sociální byty a startovací byty pro mladé rodiny.

Za osobu v bytové nouzi se podle navržené definice považuje fyzická osoba, pokud nemá možnost užívat žádné obydlí nebo užívá nevhodné obydlí nebo je ohrožena jeho ztrátou. Zároveň jsou její celkové sociální a majetkové poměry takové, že jí neumožňují překonat tuto nepříznivou situaci vlastním přičiněním.
Zdroj: MMR

Zákon o sociálním bydlení by měl také definovat standard sociálního bytu a vymezit osoby, které na něj budou mít nárok.

V současné době pomáhají lidem v bytové nouzi především doplatky na bydlení. „Můžeme dát doplatky na bydlení na šest měsíců a jednou znovu prodloužit. Nikdo ale neřeší, co bude potom,“ dodala poslankyně Chalánková s tím, že je třeba řešit prevenci.

Ubytovna v ústeckém Krásném Březně | Foto: Jan Beneš

Helena Šulcová, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme