Po trase proslulého vlaku svobody z Aše do Selbu se lidé svezou koncem roku 2015

Koncem příštího roku začne opět fungovat železniční spojení z Aše do německého Selbu. Trať měla být přitom hotová už v roce 2013. Projekt ale zdržely náročné práce hlavně na německé straně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Vlak svobody" na archivním snímku z roku 1951

"Vlak svobody" na archivním snímku z roku 1951 | Foto: Archiv Roberta Koutného

„Německá strana musí vybudovat ještě přemostění přes silnici kolem Krugsreuthu. Tam bylo tolik problémů, že ten termín se prostě nedal stihnout,“ uvedl místostarosta Aše Pavel Klepáček za Nezávislé.

„Tento termín už by ale měl být poslední, protože česká strana si na obnovu trati bude brát dotace z Evropské unie, a tam je nutnost dokončení akce do roku 2015. Pokud by se to nerealizovalo na německé straně, Česká republika by tyto dotace musela vracet,“ dodal.

Trasa mezi Aší a Selbem se přestala pro nákladní dopravu používat až po listopadové revoluci, konkrétně v roce 1995. Osobní vlaky po ní však od války nejezdily.

Výjimkou byl proslulý vlak svobody, kdy se jeho četa v roce 1951 rozhodla uniknout z komunistického Československa, a místo v Aši zastavila až v Selbu.

Andrea Strohmaierová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme