Proti úbytku parkovacích míst na královéhradecké třídě Karla IV. bojují místní peticí

Z třídy Karla IV. v centru Hradce Králové má vzniknout bulvár v duchu první republiky. Magistrát už připravil návrh. Plánovaná rekonstrukce by měla zklidnit a zvelebit tuto část města. O téměř polovinu by se měl také snížit počet parkovacích míst. Proti tomu se ale bouří místní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Placené parkování

Placené parkování | Foto: Ladislav Bába

„Já osobně jsem přesvědčená, že už teď je tady parkovacích míst málo,“ říká Martina Šille. Bojí se, že po plánované rekonstrukci nebude mít na třídě Karla IV. kde zaparkovat. Dojíždí tam pravidelně do jednoho z obchodů a protože má dvě malé děti, nechce nosit nákup daleko.

S úbytkem stání pro auta nesouhlasí ani majitelka prodejny Hana Lacinová: „Co se týká návštěvnosti zákazníků, tak tady by byl samozřejmě obrovský úbytek.“ Ještě horší by to podle ní bylo pro pacienty, kteří dojíždějí do nedaleké ordinace jejího manžela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Lucie Valášková

Počet parkovacích míst by se měl snížit z 225 na 134. Proti tomuto záměru už vznikla petice, od pátku ji podepsalo zhruba 500 lidí.

Iniciovala ji Šárka Soares, která na třídě Karla IV. podniká a zároveň i bydlí. Nelíbí se jí také zkrácení doby, po kterou mohou rezidenti na ulici zastavit, na půl hodiny.

„Cílem petice je, aby magistrát města myslel trochu na občany a zachoval jim stávající počty parkovacích míst v dané lokalitě, aby se rezidenty nesnažil vytlačit mimo lokalitu do parkovacích domů,“ vysvětluje.

Místní jsou pro podzemní parkoviště

Magistrát města Hradce Králové počítá s výstavbou parkovacího domu, který zrušená parkovací místa nahradí. Náměstek primátora Jindřich Vedlich z TOP 09 ujišťuje, že celá věc je stále v jednání, a petici považuje za předčasnou.

„Na dvou schůzkách, které jsme měli, kde se někteří členové petičního výboru zúčastnili, jsme představili první variantu, kde bylo navrhováno 80 parkovacích míst. Na základě připomínek jsme je zvýšili a jednoznačně jsme deklarovali, že rekonstrukce Karla IV. není možná bez výstavby nového parkovacího domu v blízké docházkové vzdálenosti,“ dodává.

Mezi návrhy je podzemní parkoviště přímo pod třídou Karla IV., které nechali navrhnout tamní rezidenti. Ve hře jsou i další možnosti, magistrát je ale zatím nechce zveřejňovat.


Zvětšit mapu

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme