Spory o vícenáklady ohrožují termín dostavby Nového divadla v Plzni

Primátor Plzně Martin Baxa (ODS) si prohlédl rozestavěnou budovu Nového divadla. Na exkurzi se vypravil dva dny před zasedáním Zastupitelstva města Plzně, které bude mít ve čtvrtek na programu klíčové hlasování o sporných vícenákladech. Zhotovitel, tedy společnost Hochtief, požaduje od města dalších zhruba 20 milionů korun za zemní práce. Zastupitelé už úhradu jednou odmítli a teď čekají na objednaný právní posudek, který by jim měl s rozhodováním pomoci. Každopádně hrozí, že když město firmě nezaplatí, nebude divadlo hotové včas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na stavbu nové budovy divadla v Plzni

Pohled na stavbu nové budovy divadla v Plzni | Foto: Plzeň Evropské hlavní město kultury

„Tamhle jsou zkušebny. Vpředu je část pro operu a činohru a zadní část je pouze baletní sál,“ vysvětluje primátorovi Martinu Baxovi koordinátor stavby divadla Jaroslav Möller. Stavba je ohromná. Přestože byla exkurze svižná, trvala hodinu a půl.

„Ta stavba je fascinující. Kdy má člověk příležitost v Česku vidět novostavbu divadla? Je to úžasné, už se moc těším, až to bude hotové. Ve čtvrtek budu na zastupitelstvu materiál o divadle předkládat, tak rozhodně není marné, aby si člověk udělal nějakou fyzickou představu, jak to vypadá,“ říká primátor Plzně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavbu Nového divadla v Plzni se zajímala redaktorka Jana Kosová

Martin Baxa stále doufá, že se najde takové řešení, aby divadlo bylo podle plánu 2. září otevřeno. Kromě toho ale visí ve vzduchu ještě dalších zhruba 18 milionů korun za divadelní technologie, které prodražily nové normy. Zastupitelé je sice už odsouhlasili, ale dodatek ke smlouvě zatím nebyl podepsaný, a tak město sumu neuhradilo.

Podle Leoše Chyby z firmy Hochtief navýšila cenu za technologie vyhláška o nových bezpečnostních parametrech pro zatížení. „Tím, jak se předimenzovaly prvky, tak se zvýšila jejich hmotnost. Jak se zvýšila jejich hmotnost, musely se předimenzovat motory, převodovky, brzdy.“

„Když uvedete to zařízení do pohybu, tak ho zase musíte bezpečně zastavit. Když je třeba na provazišti nějaké maximální plánované zatížení, tak v určitém stop-stavu se tam zhoupne třeba 10 tun,“ popisuje Leoš Chyba.

Stěhování divadla během sezony by znamenalo komplikace

Zastupitelé možná budou chtít rozhodnutí ohledně vícenákladů za divadelní technologie revokovat. A ve hře je ještě jedna záležitost - posunutí termínu dostavby. Zkušební provoz divadla má být podle smlouvy zahájený už 1. května, Hochtief ho chce posunout na 15. června a předání stavby pak na 1. září.

Jenže podle smlouvy už mají 2. září v divadle sedět první diváci. S napětím bude proto zastupitelstvo sledovat dočasný ředitel Divadla Josefa Kajetána Tyla Ilja Racek.

„Když to nedopadne, tak předpokládám, že bude odsunut termín předávání, a v tom okamžiku nastanou komplikace, protože budeme muset stěhování naplánovat někdy během sezony. A to znamená, že tři měsíce prostě nebude fungovat jedno divadlo - to znamená Komorní.“

Vizualizace nového divadla v Plzni | Foto: Crest Communications

„Protože když se začneme stěhovat sem, tak abychom odzkoušeli technologie, abychom začali přenášet inscenace, kterých musí být přeneseno 11 a 4 nové se musí nazkoušet , tak prostě tři měsíce by se hrálo jenom ve velkém divadle. Což je samozřejmě výpadek tržeb ve výši asi 5-6 milionů,“ vysvětluje dočasný ředitel divadla.

A to zdaleka není všechno. Divadlo by muselo vrátit předplatné, které je na celý rok 2014, muselo by odvolat už zaplacené odborníky, kteří mají instalovat například počítačové vybavení, a co se týče repertoáru, o rok by se posunul očekávaný muzikál Cats, na který už má divadlo zakoupená práva. Zkrátka všechno je rozplánované na vteřiny a stopky drží v tuhle chvíli jen zastupitelstvo města a firma Hochtief, která na oprávněnosti všech vícenákladů trvá.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme