Pár kilo navíc a Horváth může hrát s námi, říkají čeští ragbisté z Oyonnaxu

Fotbalisté Plzně poprvé odletěli k zápasu evropského poháru do Francie. Proti Lyonu budou hrát osmifinále Evropské ligy v regionu, kde je fotbal mírně na ústupu a své nejslavnější časy naopak zažívá další francouzský národní sport.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ragbisté Lukáš Rapant (vlevo) s Miroslavem Němečkem na stadionu týmu Oyonnax

Ragbisté Lukáš Rapant (vlevo) s Miroslavem Němečkem na stadionu týmu Oyonnax | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Ragbyový klub z městečka Oyonnax, vzdáleného sto kilometrů od Lyonu, hraje poprvé v historii nejvyšší francouzskou soutěž. A právě za místní klub hrají jediní dva čeští zástupci mezi francouzskou elitou - Miroslav Němeček a Lukáš Rapant.

„Lidé, kteří fandí fotbalu, jezdí do Lyonu. Naopak fanoušci ragby jezdí z Lyonu do Oyonnaxu. Oba sporty si tady nijak nekonkurují,“ říká český ragbista roku 2013 Němeček na stadionu, kam se vejde polovina dvacetitisícové populace městečka Oyonnax.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dvojicí ragbistů Lukášem Rapantem a Miroslavem Němečkem mluvil reportér Jan Kaliba

Co se týče výdělků, ale ragbisté ani ve francouzské Top 14, což je nejprestižnější evropská soutěž, s fotbalisty soutěžit nemohou.

„Když vidíme, jaké částky jsou kluby ochotné za hráče zaplatit, tak tohle v ragby neexistuje. Kdo ví, jestli se ragby na takovou úroveň někdy dostane. Možná by to pro něj byla i škodná. I v rugby je to o penězích, ale pořád je to spojené se zábavou,“ podotýká Rapant.

„Průměrný plat ragbisty ve francouzské soutěži je zhruba osm tisíc eur měsíčně, což je asi denní plat fotbalisty Zlatana Ibrahimoviče v Paříži,“ doplňuje Němeček.

Viktorii Plzeň v Lyonu respektují, fotbalisty českého týmu ale prakticky neznají

Číst článek

To ale stále není zdaleka takový rozdíl jako v českém prostředí, kde je ragby proti fotbalu naprostou popelkou. Rapant vypráví historku o tom, jak to nedávno pocítil na vlastní kůži, když s týmem Oyonnaxu vyrazil hrát do Manchesteru.

„Na hotelu, kde jsme byli ubytovaní, zrovna přijeli fotbalisté Arsenalu s Tomášem Rosickým. Na chvíli jsem ho zastavil a prohodil s ním pár vět, byl docela překvapený. Asi ho zaskočilo, že na něj někdo mluví česky a koukal, že z Čech vůbec někdo tenhle sport hraje,“ vzpomíná Rapant.

Češi z Oyonnaxu vidí ragbistu v Horváthovi

Přitom, čím je ve fotbale anglická Premier League, tím je v ragby francouzská Top 14. S trochou nadsázky můžeme Rapanta, byť hraje s nováčkem z Oyonnaxu o záchranu v soutěži, označit za ragbyového Tomáše Rosického.

Zvlášť u Čechů ale platí, že ragbisté mají o fotbale větší přehled než je tomu naopak. Oba Češi z Oyonnaxu zaznamenali, kdo přijel hrát Evropskou ligu do nedalekého Lyonu, znají i jednotlivé hráče, a dokonce v některých vidí tak trochu ragbisty. Třeba v kapitánovi Pavlu Horváthovi.

„Jestli přibere ještě pár kilo navíc, tak bychom ho do první řady vzali. Plzni fandím, povedlo se jim vklínit mezi Spartu a Slavii i mezi evropské velkokluby. S rozpočtem, který mají, je v Plzni vidět systematická práce, která by byla potřeba v českém rugby,“ nachází Němeček další paralelu mezi sporty, které vzešly ze stejného základu, ale před 150 lety se každý vydal svou cestou.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme