Černé skládky trápí Kařez na Rokycansku. Jsou ostudou pro celý region, říká starosta

Kařez na Rokycansku trápí černé skládky nedaleko obce. Kritickým místem je odpočívadlo U Tří sudů podél bývalého hlavního tahu z Plzně na Prahu. Několikrát ročně tu silničáři odklízejí tuny odpadků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz skládky

Zákaz skládky | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

„Každý si tady z auta odhodí, co potřebuje. Troufnu si říct, že z 99 procent je to od řidičů kamionů,“ říká starosta Kařezu Václav Krofta. Pozemek odpočívadla patří krajské Správě a údržbě silnic a podle Jiřího Mužíka, vedoucího cestmistrovství Zbiroh, tu silničáři při jednom úklidu odvezou pět až šest tun odpadu:

„Je tady opravdu nepořádek všeho druhu - flašky, sklo, plasty, stoly. Byly tady židle, záchodová mísa, kusy linky, byl tady gauč. Teď se tady třeba našla plná krabice flašek od alkoholu,“ přibližuje Jiří Mužík. Silničáři tu uklízejí až šest krát ročně a nejedná se přitom o levnou záležitost: „Náklady na jedno kompletní vyčištění se pohybují kolem 20 tisíc korun za jeden den.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O černých skládkách v obci Kařez natáčela reportérka Monika Zettlová

Jen o pár metrů dál ukazuje starosta Václav Krofta pozemek nedaleko bývalého motorestu, kde obec nechala před dvěma lety odstranit obří černou skládku:

„Odvezlo se přes 25 kontejnerů. Skládka vznikla tím způsobem, že majitel pozemku si tam začal odkládat nepotřebné věci a ostatní občané tam pak začali odkládat všechno možné – od lednic, pneumatik, odpad všeho druhu. Dali jsme tam ceduli, že prostor je monitorován a od té doby už černá skládka nevznikla,“ popisuje starosta.

V případě odpočívadla je ale použití kamer podle něj problematické: „Vzhledem k tomu, že pozemek je v majetku Správy a údržby silnic, a dále k možné případné identifikaci osob. Nevím, mě napadá jediná možnost a to parkoviště kompletně uzavřít.“

Kařez chce do řešení zapojit kraj

Ani zavření odpočívadla ale nebude jednoduché, protože podle Jiřího Mužíka ho často využívá policie a Celní správa ke kontrolám. „Je to jedno z mála míst mezi Ejpovicemi a koncem okresu Rokycany, kde se dá zvážit nadměrná doprava,“ vysvětluje.

Podle starosty Václava Krofty je problematické odpočívadlo ostudou pro celý region: „Za prvé se nacházíme v rekreační části, je tady spousta chat a chalup. Dále je to místo, kde je křižovatka na Zbiroh, na zbirožský zámek, takže tu projíždí hodně turistů. A opravdu to nevypadá hezky.“

Obec Kařez a krajská Správa a údržba silnic by chtěly v dohledné době iniciovat jednání se zástupci Plzeňského kraje a najít způsob, jak černé skládce v budoucnu zabránit.


Zvětšit mapu

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme