Šéf Besipu Roman Budský rezignoval. Vadí mu zkrácení rozpočtu a přehlížení organizace

Šéf organizace Besip Roman Budský rezignoval. Nesouhlasí s tím, že ministerstvo dopravy zkrátilo rozpočet Besipu o 60 procent. Vadí mu také nová koncepce organizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově otevřený úsek dálnice D1 u Bohumína

Nově otevřený úsek dálnice D1 u Bohumína | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Ke zkrácení rozpočtu došlo už na konci loňského roku, tedy za ministra dopravy Zdeňka Žáka. Poté jej ale nahradil Antonín Prachař z hnutí ANO.

„Současného pana ministra jsme upozornili, že je potřeba dát nám nějakou korunu navíc, abychom byli schopni realizovat smysluplný program,“ říká Roman Budský.

České republice podle něj dlouhodobě chybí vypracovaný systém řízení v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Mají ho státy, které dosahují příznivých statistik dopravních nehod, jako Skandinávie, Velká Británie nebo Německo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Budský vysvětlil důvody svojí rezignace

„Už na konci roku 2012 jsme hovořili s předchozími ministry, že je potřeba tento systém vypracovat a dát ho do běžného užívání. Protože se nám často měnilo vedení rezortu, tak se k tomu nikdy nepřikročilo,“ popisuje situaci Budský.

Na konci září 2013 dokončil Besip ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu studii, kterou představil současnému ministru dopravy Antonínu Prachařovi z hnutí ANO.

„Potom jsme zjistili, že se na tom materiálu pracuje dál, ale bez nás,“ konstatuje Budský a dodává, „cítím se skutečně zbytečný, protože jsme se k tomu nemohli vyjádřit. Jsou tam věci, které neodpovídají tomu, co jsme navrhovali.“

Besip je hlavní koordinační subjekt bezpečnosti silničního provozu v České republice, který jako samostatné oddělení spadá pod Ministerstvo dopravy. Je garantem realizace a plnění Národní strategie bezpečnosti silničního provozu.

Ministr dopravy prý neměl příznivý pohled na vedení Besipu, což byl také jeden z důvodů, proč Roman Budský rezignoval. „Odcházím definitivně, protože jsem pochopil, že jsem tam zbytečný,“ dodává Budský.

S ministerstvem dopravy dnes ukončila spolupráci také Miloslava Pošvářová, která se měla na úřadu věnovat zvlněné části dálnice D47, dnes D1. Ministr dopravy Antonín Prachař se prý o Pošvářové zmínil před stranickou kolegyní a ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Údajně Pošvářovou obvinil z krádeží v době, kdy pracovala jako ředitelka kontroly kvality na Ředitelství silnic a dálnic.

Ministr Prachař se k odchodu své poradkyně odmítl vyjádřit s tím, že jde o její osobní rozhodnutí, které nebude komentovat. Pak jen dodal, že se vůči nikomu v České republice nevyjádřil, že kradl.

ČRo, Jaroslav Beránek, kap, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme