Německá kancléřka Angela Merkelová žádá přísnější sankce proti Rusku

Pokud Moskva nebude řešit krizi na Ukrajině diplomaticky, bude Berlín žádat daleko ostřejší sankce a omezení obchodních vztahů. To by podle spolkové kancléřky Angely Merkelové Rusko citelně oslabilo. Merkelová o postoji Německa mluvila v Bundestagu a následně také s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou, kterého v Berlíně přijala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český premiér Bohuslav Sobotka a německá kancléřka Angela Merkelová na brífinku po společném setkání v Berlíně

Český premiér Bohuslav Sobotka a německá kancléřka Angela Merkelová na brífinku po společném setkání v Berlíně | Zdroj: ČTK

Před budovu kancléřství, které místní přezdívají automatická pračka, napochodovala stovka vojáků v šedých uniformách se zelenými barety.

Takové přijetí dostal Bohuslav Sobotka letos jako první státník. „Chceme hledat diplomatickou cestu,“ řekla Angela Merkelová. „Ekonomické sankce vůči Rusku jsou krajní řešení, ale my jsme připraveni je prosadit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl

Před „masivními ekonomickými sankcemi“ vůči Rusku a návratem nové studené války dnes varoval i německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

Podle českého premiéra je klíčová spolupráce uvnitř Evropy. „Pokládáme za naprosto nezbytné, aby Evropa mluvila vůči Rusku a Ukrajině jedním hlasem,“ zdůraznil.

Spojené státy dnes Moskvě znovu pohrozily sérií sankcí, pokud se bude řídit výsledkem krymského referenda o nezávislosti na Kyjevě. Americkým senátorům to řekl ministr zahraničí John Kerry.

Premiér Sobotka lobbuje v Německu za další investice do českého hospodářství

Číst článek

Vyjádřil také naději, že si Rusko uvědomí jednotný postoj mezinárodního společenství a že bude jednat rozumně. Před vystoupením mluvil Kerry telefonicky se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. K dalším rozhovorům se sejdou osobně v pátek v Londýně.

Putin neustoupí, míní analytik

Evropská unie v minulosti odsouhlasila třístupňové sankce. Vůči Rusku zatím zavedla nejnižší stupeň, tedy přerušení jednání o zrušení víz.

Připravuje se ale druhý stupeň, a to cílený zákaz vstupu některých členů ruské politické elity do unie a zmrazení jejich kont. „Což bývá obvykle velmi účinný krok a myslím si, že ho ze strany EU můžeme čekat v nejbližších dnech,“ upozornil ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl.

V Rusku už mezitím kvůli krymské krizi poklesla cena rublu a podle odhadů ze země odteklo asi 45 miliard dolarů. Také o pětinu poklesl akciový trh, a je tak na nejnižší úrovni za poslední více než čtyři roky.

Podle Kratochvíla ale Rusko – alespoň do referenda o nezávislosti Krymu na Ukrajině - neustoupí ani ekonomickému tlaku, ani „vágním“ hrozbám evropské a americké diplomacie.

Zdenka Turková, Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme