V daňovém přiznání jsou změny, s vyplněním pomohou online formuláře

Za dva týdny vyprší lhůta pro zaplacení daně z příjmu. Daňové přiznání je nutno odevzdat do 2. dubna. Letos poprvé se v přiznání projeví změny, které vstoupily v platnost v loňském roce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Filip Jandourek

„Jedna z nejvýznamnější změn je, že slevu na manželku bez příjmů a slevu na děti nemůže uplatnit poplatník, který uplatňuje výdaje paušálem,“ vysvětluje daňová poradkyně Blanka Štarmanová.

„Zaměstnanci, kteří zaplatili solidární daň, musí také podat daňové přiznání,“ upozorňuje na další změnu poradkyně.

Pokud poplatník využije služeb poradce, musí do 2. dubna odevzdat na finanční úřad alespoň plnou moc. Termín se tak prodlouží do druhého července.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na změny v daňovém přiznání upozorňuje Jitka Hanžlová

Při vyplňování daňového přiznání se plátci častou dopouští chyb. „Zapomínají na to, jak uvést slevy na dani nebo odčitatelné položky. Další chybou může být to, že některé základy daně nelze odečítat nebo sčítat s jinými základy," říká Blanka Štarmanová.

Kdo si daňové přiznání vyplňuje sám, může se vyhnout běžným chybám „Lze jim předejít například tím, že poplatníci využijí online formuláře, které nabízí i Česká finanční správa na stránkách ministerstva financí,“ říká Tomáš Hunal ze společnosti PricewaterhouseCoopers.

I on se v přiznáních setkává s chybami. „Praxi se setkáváme s potížemi při uplatňování odčitatelných položek. Od roku 2013 byla změna v penzijním připojištění a ti, co si platí méně než 1000 korun měsíčně, si od daňového základu nic neodečítají," připomíná Tomáš Hunal.

Složitá je situace u životních pojistek. Pokud ji poplatník měl, uplatňoval si zaplacené pojistné jako odečitatelnou položku, a pak pojistku zrušil, musí ve svém daňovém přiznání jako ostatní mimořádný příjem napsat a zdanit tu v minulosti uplatněnou daňovou výhodu.

Situaci při vyplňování formuláře může pořádně zkomplikovat také formální pochybení. Například pokud plátce zapomene na podpisy.

Jitka Hanžlová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme