V srbských volbách drtivě zvítězila pokroková strana. Slibuje rychlý vstup do EU

V předčasných volbách v Srbsku s převahou zvítězila pravicová Srbská pokroková strana. Sčítání hlasů ještě nebylo ukončeno. Vítěz ale očekává volební zisk kolem 49 procent hlasů, což by bylo nejvíc od pádu Slobodana Miloševiče. Pokroková strana v kampani slibovala boj proti korupci, nová pracovní místa a urovnání vztahů s Kosovem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr Srbské pokrokové strany Alexandr Vučič

Lídr Srbské pokrokové strany Alexandr Vučič | Zdroj: Reuters

Vítězství Srbské pokrokové strany přivítala v ulicích Bělehradu tradiční divoká srbská dechovka. Vysoký volební zisk s nejvyšší pravděpodobností zajistí této středopravicové straně absolutní většinu z 250 křesel v srbském parlamentu.

Je tak téměř jisté, že se její vůdce Alexandr Vučič stane premiérem země: "Mým cílem není zbohatnout, chci, aby se lidem v Srbsku žilo lépe. Mnohokrát vám děkuji,“ řekl Vučič krátce po vyhlášení prvních výsledků.

V křesle předsedy vlády tak po dvou letech vystřídá socialistu Ivicu Dačiće, se kterým byl dosud v koaliční vládě jako vicepremiér. Opozice se teď obává přílišné koncentrace moci do rukou jediného člověka.

44letý Vučič v politice začínal jako ministr v Miloševičově vládě. On i jeho strana si ale prošly vývojem. Od někdejšího krajního nacionalismu přešli k podpoře rychlého vstupu země do Evropské unie.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme