Cyklostezku z České Lípy do Kamenického Šenova čeká úklid

Cyklostezka Varhany mezi Kamenickým Šenovem a Českou Lípou by potřebovala po zimě pořádný úklid. Pohyb sportovcům tam komplikují větve, listí i střepy. Díky hezkému počasí už ji využívají cyklisté, bruslaři i pěší, čistá ale bude nejdřív na začátku dubna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slunečné počasí přilákalo bruslaře do Smetanových sadů v Olomouci

Slunečné počasí přilákalo bruslaře do Smetanových sadů v Olomouci | Zdroj: ČTK

Podle mluvčí českolipské radnice Kristiny Brožové cyklostezku spravuje svazek obcí.

„S úklidem se počítá na začátku dubna. Svazek se rozhodl, že opravdu bude respektovat zákonnou zimu, která trvá do 31. března,“ vysvětlila Brožová.

Nechce totiž muset cyklostezku uklízet znovu, pokud by tam během března ještě napadl sníh.

Nepomůžou ani lidé, které město zaměstnává na veřejně prospěšné práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na cyklostezce Varhany natáčel reportér Tomáš Mařas

„Nemůžeme je na tuto stezku použít, protože není celá na území města Česká Lípa. Ti mohou pracovat pouze pro obec nebo pro město, ne pro svazek obcí,“ dodala mluvčí.

Vyčištění stezky i příkopů, opravy odpočívadel i vynesení košů se tak uživatelé cyklostezky dočkají až v prvních dubnových dnech.

Díky hezkému počasí by ji ale chtěli využívat už teď. „Už je načase to tu všechno uklidit. Je teplé počasí a všichni chtějí stezky využívat,“ řekla bruslařka Šárka Zemanová.

Cyklostezka Varhany směrově i výškově stezka kopíruje profil zrušené železniční tratě, což přináší mimo jiné také příznivé sklonové poměry stoupání, které nepřesahují 2,9%. Povrch je tvořen asfaltobetonovou vrstvou, která umožňuje využití nejen pro cyklisty, ale stává se také ideální pro trávení volnočasových aktivit např. in-line bruslařů.

„Je tam listí, větve. Prostě to, co by po zimě mělo být uklizené,“ doplnil další bruslař Josef Němcovský.

Právě pro bruslaře může být neuklizená stezka i nebezpečná. Po tlejícím listí či větvích mohou snadno uklouznout a upadnout.

Lidé cyklostezku mezi Českou Lípou a Kamenickým Šěnovem využívají nejen k rekreaci, ale často na kole nebo bruslích jezdí z jednoho města do druhého.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme