K soudu s Bartákem přilétá z USA další klíčový svědek. Má potvrdit žádost o úplatek

V kauze tatrovek dnes promluví další klíčový svědek. Ze Spojených států přiletěl někdejší manažer Tatry Duncan Sellars. Ten údajně slyšel žádost o úplatek. Před osmi lety si o něj podle obžaloby řekl v Americe Martin Barták, tehdejší náměstek ministryně obrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exministr Martin Barták označil obžalobu z korupce za účelovou konstrukci

Exministr Martin Barták označil obžalobu z korupce za účelovou konstrukci | Zdroj: ČTK

Barták se výpovědi dalšího důležitého svědka nebojí. Nabídka na úplatek během asi pětiminutového rozhovoru na téma komplikované zakázky pro českou armádu podle něj nepadla.

„Nevím, co ví pan Sellars, ale jeho výpovědi jsou rozporuplné. Rozhodně se ničeho nebojím, respektive, jestli se něčeho bojím, tak to nejsou věci tohoto typu,“ řekl Barták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s Martinem Bartákem sleduje redaktorka Veronika Hlaváčová

Zástupce Tatry Duncan Sellars měl svědčit prostřednictvím videokonference, nakonec se ale rozhodl přiletět do Prahy. Případ je prý důležitý pro vývoj české justice a zadávání veřejných zakázek.

„Už jsem v této věci vypovídal třikrát, takže to bude jen opakování stejného svědectví na jiné úrovni. Od soudu jsem ale dostal naléhavou žádost o osobní svědectví, a tak jsem přijel. Nejsem z toho nijak nadšený, ale je to moje povinnost,“ uvedl Sellars.

Na řadu přijdou i další svědci

U Městského soudu v Praze už v pondělí vypovídal bývalý šéf představenstva Tatry William Cabaniss. Zhruba pět a půl hodiny. Bývalý americký velvyslanec v Česku si nevzpomněl, kolik mu měl Barták nabízet peněz a v jaké měně. Žádost o úplatek ale potvrdil.

„Řekl, že za určitou sumu peněz se problémy mezi Tatrou a firmou Praga vyřeší,“ vypověděl Cabaniss. Státní zástupce Dušan Táborský mluví ale i o dalších svědcích, kteří žádost o úplatek přes 80 milionů korun pravděpodobně popřou.

„Ještě jsme neslyšeli členy vládní delegace. Tady bude určitě vyslechnut pan bývalý premiér Topolánek, potom velvyslanec v USA Kolář a další takoví svědci,“ poznamenal Táborský.

Vedle Martina Bartáka je obžalovaný i zbrojař Michal Smrž.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme