Werichovu vilu na pražské Kampě čeká po 12 letech dohadů rekonstrukce

Do Werichovy vily na pražské Kampě přijdou dělníci. Radnice Prahy 1 rozhodla o její rekonstrukci. Předcházelo tomu 12 let dohadů. Oprava za necelých 30 milionů korun začne i přesto, že radnice ještě neví, komu vilu pronajme a co v ní bude. Dům, ve kterém pořádal Jan Werich večírky a básník Vladimír Holan psal poezii, je prázdný od povodní v roce 2002.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Werichova vila

Werichova vila | Foto: Filip Jandourek

Zvenku vypadá dům udržovaný. Má fasádu, dobré okapy a zabezpečená okna. Uvnitř je ale realita jiná.

„Zevnitř je dům celý odstrojený, zvenku se omítky opravily, aby dům nerušil okolí Kampy. Takový stav je tu doteď,“ říká architekt Jan Musil, který má za Prahu 1 projekt opravy Werichovy vily na starosti.

Za poslední tři roky prováděl vilou novináře, památkáře i zájemce o pronájem mnohokrát. Všem přišlo líto, že dům v samém srdci Kampy nežije. Možná i kvůli zájmu médií se starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09 rozhodl opravit vilu i přesto, že neví, kdo a co v ní bude provozovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co čeká Werichovu vilu, zjišťovala redaktorka Michaela Vetešková

„Nájemce není podmínku, protože stavba musí proběhnout podle schváleného stavebního povolení. To nemá žádnou souvislost s nájemcem,“ podotýká Lomecký. A proč zastupitelé nebyli schopni rozhodnout komu vilu pronajmout?

„To je úplně jednoduché. Přišly dva velmi kvalitní projekty a vila je jen jedna. Každý projekt je zaměřený na něco jiného,“ vysvětluje starosta Prahy 1. Jisté je, že oba zájemci prostor zaplní připomínkou na výrazné obyvatele domu.

Werichova vila zevnitř | Foto: Michaela Vetešková

„Paní Mládková byla osobním přítelem Voskvce a měla blízký vztah i k Werichovi. Velmi ctí jejich památku, a proto chce, aby tyto dvě významné osobnosti zde měly, nechci říct památník, to zní trošku mrtvo, ale aby zde měly místo, kde se budou moci všichni občané a zvláště mladší generace seznamovat zábavnou formou s jejich dílem,“ přibližuje za Nadaci Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil, někdejší poslanec ODS, dnes nezařazený.

Na posledním zasedání se zastupitelé Prahy 1 neshodli, jestli Werichovu vilu pronajmou Nadaci Jana a Medy Mládkových nebo společnosti Post Bellum. Oba zájemci chtějí ve vile muzeum, které připomene slavné obyvatele domu.

O příbězích obyvatelů domu chce vyprávět také společnost Post Bellum, ale trochu jinou řečí.

„Právě skrze tyto příběhy je podle mého dobré otevřít cestu k jednotlivým, konkrétním příběhům, které nám ukazují 20. století jinak než pomníky, vitrínová muzea. To znamená, tyto tři příběhy – Voskvce, Wericha a Holana použít jako jeden z možných přístupů k přemýšlení nad 20. stoletím,“ dodává Mikuláš Kroupa.

Co ve vile skutečně bude, má podle starosty Lomeckého ale rozhodnout místní referendum, které chce spojit s podzimními komunálními volbami. Ani jeden ze zájemců s tímto plánem nadšený není, obávají se politizace.

Werichova vila zevnitř | Foto: Michaela Vetešková

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme