V Řecku začala stávka státních zaměstnanců. Podle některých to už nic neřeší

V Řecku začala dvoudenní stávka státních zaměstnanců. Lidé se bouří proti další vlně hromadného propouštění. Nejvíc jsou tentokrát ohroženi učitelé. Ne všichni zaměstnanci ale se stávkami souhlasí, prý už nejsou k ničemu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka na řeckém ostrově Korfu

Stávka na řeckém ostrově Korfu | Foto: Pavla Smetanová

„Nesouhlasím s teorií, že stávka je jediným správným prostředkem, jak dosáhnout svých práv. Je to jen jedna z možností. Ale kvůli přehnanému stávkování v minulosti se tento prostředek stal neakceptovatelným způsobem řešení problémů,“ potvrzuje Kostas Mikalef, učitel informatiky na střední škole na ostrově Korfu.

Řekové jsou sice svými stávkami pověstní, ale málokdo ví, že stávkovat je vlastně luxus. „Stávky v Řecku stojí hodně peněz, 70 až 75 eur denně. I když plat zaměstnance je mnohem menší, protože zaměstnanec nakonec zaplatí i náklady zaměstnavatele. Když stávkuješ, zaplatíš vlastně víc, než bys bral, takže ti to pak postupně všechno strhávají z platu,“ doplňuje Mikalef.

Přehrát

00:00 / 00:00

S učitelem informatiky Mikalefem mluvila spolupracovnice ČRo Pavla Smetanová

Strach ze ztráty zaměstnání má v Řecku dnes skoro každý. „Hlavně v mé profesi, což je informatika, se šeptá, že my budeme první, kteří přijdou o práci ve státních školách,“ říká učitel.

A jaké plány má do budoucna? Kdyby se špatné zvěsti naplnily? „Zrovna teď nemám žádné rodinné závazky, takže pokud nenajdu práci do několika měsíců, budu se možná muset poohlédnout jinde. Možná Anglie nebo jiná západní země,“ dodává Mikalef s tím, že má pocit, že stávky už dávno nejsou k ničemu.

Pavla Smetanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme