Předseda FAČR Pelta odměnil poctivce, jejich penalty nechytil

Svá slova z odposlechů v korupční aféře 2004 o tom, že celé jaro bylo "cinklé", si tehdejší funkcionář Sparty Miroslav Pelta prý už ve fotbale odpracoval. Teď bývalý brankář šéfuje celému českému fotbalu a dnes si zahrál roli muže, který odměňuje dobrý skutek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta s poctivými fotbalisty. Zleva stojí Miroslav Rybák, Karel Pelc, Miroslav Pelta, Štefan Jungmann a Lukáš Piontek

Miroslav Pelta s poctivými fotbalisty. Zleva stojí Miroslav Rybák, Karel Pelc, Miroslav Pelta, Štefan Jungmann a Lukáš Piontek | Zdroj: ČTK

V tréninkovém centru Sparty na Strahově zkoušel Pelta při děkovné akci chytat penalty, které na něj kopali čtyři mladíci z Rakovnicka. Ti koncem loňského roku na fotbale našli a vrátili obálku se skoro padesáti tisíci korun.

Obálku ztratil předseda ženského klubu z Rakovníka Zdeněk Učík. „Byl jsem překvapený, ale nedával jsem tomu takový důraz. Peníze jsem ztratil, ale nevěděl jsem o tom. Kluci klubu zachránili peníze, mohli jsme koupit hráčky a pokračujeme v činnosti,“ řekl funkcionář.

„Byla rozlepená, tak jsme podívali a byly tam peníze. Z legrace jsme si říkali, že když tam bude 99 tisíc, ještě to vrátíme, a když tam bude 100 tisíc, tak si je necháme. Bylo tam 45 tisíc,“ vzpomíná jeden ze čtyř poctivých nálezců, hráč SK Lány Karel Pelc.

„Mladí říkají, že jsme hloupí, že by si to nechali, ale podle dospělých jsme se zachovali dobře. Oceňují to hlavně lidé z fotbalu,“ říká mladý fotbalista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akce, na které funkcionáři děkovali poctivým fotbalistům ze zúčastnil reportér Českého rozhlasu Jan Kaliba

On a jeho kamarádi Štefan Jungman, Lukáš Piontek a Miroslav Rybák dostali od fotbalové asociace také vstupenky na přípravný zápas Česka s Norskem. Teď se osobně potkali s reprezentačním trenérem Pavlem Vrbou a coby Rychlé šípy českého fotbalu je pochválil i předseda asociace Miroslav Pelta. Ten má přitom vzhledem ke své minulosti k pověsti Mirka Dušína hodně daleko.

„Jsem rád, že kluci byli hned rozhodnutí peníze vrátit, protože jich je opravdu hodně. Je to signál, že se společnost ubírá dobrým směrem. Kluci ukázali, že disciplína a morálka jsou někdy víc než finanční efekt,“ ocenil předseda fotbalové asociace.

Lánští fotbalisté na Strahově kopali na svazového předsedu pokutové kopy. Šest jich proměnili a za odměnu si odvezli slíbené fotbalové míče.

Na otázku, jestli se Peltovi osobně už přihodilo, že by mu někdo vrátil obálku s penězi, odpověděl: "Aby někdo ztratil peníze při fotbale, to nepamatuju. Ale už jsem zažil, že se ztratily peníze a nikdy se nenašly."

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme