Divadlo v Novém Boru na Českolipsku si přivydělává ročním pronájmem sedaček

V Novém Boru na Českolipsku mohou zájemci adoptovat místo v divadle. Jde o roční pronájem sedadla, které zůstává po celý rok volné pouze pro svého majitele. V hledišti novoborského divadla jsou zatím čtyři pronajaté sedačky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novoborské divadlo

Novoborské divadlo | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Pro kulturu to znamená finanční přínos a návštěvníci tím získávají exkluzivitu. Kdykoliv se rozhodnou, že půjdou do divadla na představení, tak mají svojí sedačku připravenou, pronajatá sedačka se neprodává,“ vysvětluje Radovan Novotný, ředitel organizace Kultura Nový Bor.

Sedačky si pronajalo už několik firem. Jejich majitelé o tom ale mluvit nechtějí. Nechtějí publicitu a na sedačkách není ani cedule, komu pronajaté místo na rok patří. Tím, že si na rok zaplatili místo v divadle, chtějí podpořit hlavně kulturu ve městě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo v Novém Boru navštívil Tomáš Mařas

V současnosti jsou adoptované čtyři sedačky. A zájem podle ředitele novoborské Kultury Radovana Novotného je. „Lidé se informují. Když jim řekneme cenu, dávají si čas na rozmyšlenou,“ říká Novotný.

Důvodem je především zvýšení příjmu. „Je to jeden z důvodů, který nás k tomu vedl. Ty čtyři sedačky dělají 60 tisíc korun, což už je pro nás znatelná částka,“ těší ředitele divadla a kina v Novém Boru.

„Kdybych byl víc při penězích, tak bych si sedačku pronajal. Myslím, že divadlo má málo peněz, že potřebuje diváky, aby se zaplatil provoz,“ říká jeden z diváků.

Sedačky v hledišti novoborského divadla čekají na své nájemce | Foto: Tomáš Mařas

K ročnímu pronájmu je připraveno až 250 míst. Přestože novoborské divadlo a kino patří pod jednu oragnizaci, v kině si na rok místo pronajmout nelze.

„Kdo adoptuje sedačku v divadle, má celoroční vstup zdarma. Filmy se půjčují jinak, než se kupují divadelní představení. Tady odvádíme distributorovi procento ze vstupného. Kdybychom měli volné vstupenky, neměli bychom distributorům co odvést a to se jim nelíbí," vysvětluje Novotný.

Nový Bor je po Praze a Olomouci dalším městem, které roční pronájem sedaček nabízí.

Tomáš Mařas, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme