Čeští turisté můžou nově létat do SAE bez víz, ušetří tisíce

Češi ode dneška nepotřebují víza pro cesty do Spojených arabských emirátů. Týká se to krátkodobých pobytů do 30 dnů, které lze za poplatek prodloužit až na 70 dnů. Dosud museli jak dospělí, tak děti platit za každé vízum skoro 1700 korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Dubaj, Spojené arabské emiráty | Foto: Fotobanka stock.xchng

Česká republika byla v Emirátech nově zařazená do zvýhodněného vízového režimu.

„Držiteli českého cestovního pasu je při vstupu do země zdarma uděleno do dokladu vízové razítko, které umožňuje pobyt v délce 30 dnů,“ vysvětluje Johana Grohová z ministerstva zahraničních věcí.

Podmínkou pro udělení je cestovní doklad s minimální platností šest měsíců od data příjezdu.

Pobyt je možné za poplatek u místních imigračních úřadů prodloužit. Potom mohou Češi v zemi zůstat až 70 dní.

„Pro plánované pobyty delší 30 dnů je zapotřebí vyřídit si vízum před cestou,“ dodává Grohová.

Cestovní kanceláře proto zvažují, že rozšíří nabídku zájezdů do Dubaje a okolí. Očekávají, že se zrušení víz projeví v zájmu turistů.

Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského zálivu. Většinu území zaujímá plochá nížina, která je z větší části pokrytá pouští. Občané SAE tvoří jen asi 20 % obyvatelstva, zbytek tvoří přistěhovalci. Většina občanů SAE vyznává islám. 60 % obyvatel žije ve městech Abú Dhábí a Dubaji, přes 95 % území je liduprázdné.

„Pokud by na dovolenou letěla rodina s jedním dítětem, tak úspora činí více než 5000 korun,“ říká mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch.

Osúch odhaduje, že před zrušením víz navštívilo Spojené arabské emiráty ročně asi 30 tisíc Čechů.

„V postatě se teď Spojené arabské emiráty mohou vyrovnávat s destinacemi jako jsou Kanárské ostrovy nebo s dražšími hotely v Turecku,“ doplňuje.

Žádat o víza musí pro cesty do Spojených arabských emirátů nadále diplomaté a držitelé služebních pasů.


Zvětšit mapu

Martin Karlík, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme