Čínský satelit údajně objevil v Indickém oceánu možné trosky zmizelého letadla

Čínský satelit zachytil v Indickém oceánu další možné části hledaného malajsijského letadla. Uvedly to malajsijské úřady. Jeden z objektů prý má rozměr 20krát 13 metrů. Jiné předměty v pondělí zachytila australská družice. Ty ale zatím pátrací týmy nenašly.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obrazovka ukazuje otázky příbuzných ze zmizelého malajsijského letadla na tiskové konferenci

Obrazovka ukazuje otázky příbuzných ze zmizelého malajsijského letadla na tiskové konferenci | Zdroj: Reuters

„Během pátku se v oblasti sice zlepšila viditelnost, hledané objekty ale nikdo nezahlédl. Oceán je tam hluboký jeden až sedm kilometrů. Moře je tam rozbouřené a jsou tam silné proudy,“ přiblížil aktuální situaci malajsijský ministr dopravy Hišámudýn Husejn.

Hluboké vody asi dva a půl tisíce kilometrů jihozápadně od australské pevniny prohledávají zatím dvě obchodní lodě a několik letadel. Ta se ale musí vždy po dvou hodinách práce kvůli velké vzdálenosti vracet pro palivo.

Do oblasti už míří taky čínská plavidla včetně ledoborce Sněžný drak. Právě občané Číny převažují mezi víc než dvěma stovkami pohřešovaných pasažérů Boeingu 777.

Zmizelý Boeing 777 s 239 lidmi na palubě odstartoval v pátek 7. března z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Dispečerům se ztratil z očí asi o tři čtvrtě hodiny později.

Poté prý někdo vypnul komunikační systémy a stroj změnil kurz zpět přes Malajsii na západ. Vyšetřovatelé se domnívají, že letadlo pak letělo ještě téměř sedm hodin.

Záznam spojení z kokpitu zmizelého malajsijského letadla prý dokazuje běžnou komunikaci

Číst článek

Satelitní snímek objektu v jižním Indickém oceánu pořízený čínskou družicí CNSA | Foto: Reuters

Pokračuje pátrání po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines | Foto: ČTK

ČRo, Jan Prokeš, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme